La scadenta lunii februarie, Casa Romana de Compensatie (CRC – societatea ce garanteaza tranzactiile in piata futures de la Sibiu) a dat cele mai multe apeluri in marja. Fluctuatiile cursului de schimb pe relatia leu/dolar au provocat nopti albe si zile negre speculatorilor care s-au trezit, in dimineata zilei de 26 februarie, la scadenta, cu pozitii deschise ce inregistrau, inca de la primele ore, pierderi substantiale.
„Februarie, spune Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri (BMFM) Sibiu, a fost luna in care in piata futures s-au inregistrat castiguri de peste 600 milioane lei si pierderi de aceeasi valoare. In ultima saptamana, perioada deosebit de propice speculatiilor, castigul maxim a trecut usor de 200 milioane lei, iar pierderea maxima inregistrata de unul dintre clientii prezenti in piata futures a fost de circa 60 milioane lei. Cel putin in ultimele zile, sedintele de tranzactie erau deseori intrerupte pentru a lasa CRC sa verifice conturile clientilor, iar acestia sa opereze corectiile necesare”, incheie Rubint.
Vineri, in ziua de scadenta, la un curs BNR de 12.816 lei/dolar, preturile futures, desi pastrau in deschidere tendintele crescatoare ale zilei precedente (in 25 februarie, preturile futures inregistrasera o crestere de 320 lei la contract), s-au conformat directiei descendente pe care interventia „masiva” – spun brokeri prezenti in ring – a BNR a imprimat-o cursului in tranzactiile interbancare.
Contractele scadente la sfarsitul zilei au cunoscut, astfel, o variatie negativa ce a influentat si pierderile inregistrate de clientii pietei, care initiasera mai devreme pozitii de cumparare. „S-a ajuns chiar la momente de stagnare a tranzactiilor, continua Cristian Rubint, cand cumparatorii nu erau multumiti de nivelul „prea sus” al preturilor, iar vanzatorii, fortati sa vanda „sus”, nu mai gaseau contrapartida. Multi dintre ei au preferat sa lase ca, la sfarsitul zilei, lichidarea pozitiilor deschise sa fie facuta de CRC la cursul anuntat de BNR. In ring nu au fost incheiate, efectiv, decat patru contracte, desi existau peste 1.330 pozitii deschise”.
Cotatiile contractelor scadente in martie 1999 se pastreaza la peste 13.860 lei/dolar, insa cu siguranta acestea urmeaza sa suporte corectiile pietei, din moment ce diferenta intre preturile futures si cursul oficial comunicat de BNR, miercuri, 3 martie a.c., se pastra la peste 750 lei. Chiar daca preturile vor scadea, in urmatoarele zile, numarul mare de pozitii deschise (1.092) arata ca tendinta generala ramane aceea de crestere constanta, o data cu devalorizarea zilnica a leului, in conditiile in care specialisti ai BMFMS considera ca interventiile BNR pentru calmarea cursului de schimb sunt tot mai rare si de amploare scazuta.
Marca si euro continua sa fie tranzactionate la Sibiu, insa numarul contractelor incheiate si volumul tranzactiilor sunt departe de valorile inregistrate la contractele leu/dolar. Contractele leu/marca recuperau usor (variatie +71 lei), dupa ce au inceput luna martie cu o scadere (de -283 lei) fata de ultimele zile ale lunii februarie. Pretul acestor contracte se situa, miercuri, 3 martie a.c., la 7.688 lei/marca, in crestere, cu diferente de circa +350 lei fata de cursul oficial.
Ringul futures de la Bursa Romana de Marfuri (BRM) Bucuresti a fost mai putin tensionat, fie si numai pentru ca scadenta contractelor este abia la mijlocul lui martie.
Interesul speculatorilor s-a transferat, de la inceputul lunii, de pe contractele pe euro spre cele pe dolar. Logic, daca ne gandim ca oscilatiile monedei europene sunt mult mai putin previzibile decat ale biletului verde. Iulian Lupu, directorul departamentului futures si options al BRM, considera ca si in continuare contractul pe cursul dolarului va fi primadona pe scena futures bucuresteana.     
Florian Gadea