O delegaţie a Ministerului Muncii din Spania s-a întâlnit în zilele de 3 şi 4 mai în România cu responsabili ai executivului de la Bucureşti pentru a întocmi un ‘plan de colaborare’ care să contribuie la întoarcerea acasă a românilor aflaţi în şomaj, potrivit unor surse ale ministerului. Aproximativ 900.000 de români trăiesc în Spania, 237.054 contribuie la sistemul de asigurări sociale şi 59.395 primesc alocaţii de şomaj, potrivit unor date oficiale.

Delegaţii spanioli, cu toţii din cadrul reţelei de cooperare europeană pentru muncă şi mobilitate Eures Espana, aflată în subordinea Ministerului Muncii, au avut convorbiri vizând o strategie de facilitare a revenirii acestor imigranţi în România, ţară cu o rată a şomajului mai mică decât cea spaniolă.
"Nu putem forţa pe nimeni să se întoarcă acasă"

"Nu putem forţa pe nimeni să se întoarcă acasă", subliniază directoarea Eures Espana, María José Arias Fernández, care a asistat la reuniune şi care consideră contactele cu responsabilii din România o simplă "colaborare".

Arias Fernández semnalează că, deşi "fiecare persoană este liberă să decidă", serviciile publice din sectorul muncii din Spania le recomandă imigranţilor revenirea acasă în anumite cazuri pentru că este "mai bine" pentru piaţa europeană a muncii să se evite şomajul de lungă durată şi să se potenţeze "mobilitatea" între statele Uniunii Europene. "Este mai bine ca oamenii să se menţină activi", argumentează directoarea Eures Espana.

Guvernul României se arată favorabil promovării revenirii unei părţi a cetăţenilor săi, potrivit unor surse ale Ministerului Muncii, adaugă Cinco Dias.

Guvernul condus de premierul José Luis Rodríguez Zapatero a aprobat în octombrie 2008 un plan de reîntoarcere voluntară pentru imigranţii şomeri proveniţi din ţări din afara Uniunii Europene. Reîntoarcerea acasă era stimulată cu plata unei compensaţii – 40% se plătea în Spania şi 60% în ţara de origine. În schimb, aceştia nu se puteau întoarce în Spania timp de trei ani.

Această strategie a fost exclusă din planul de reîntoarcere a românilor pentru că aceştia au dreptul la liberă circulaţie şi se pot întoarce când doresc, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană a autorizat guvernul spaniol, în august 2011, să reintroducă obligativitatea permisului de muncă pentru românii care doresc să se angajeze în Spania. În vigoare până la 31 decembrie 2012, măsura a fost justificată de surse din cadrul Comisiei prin ‘situaţia deosebită’ a pieţei muncii din Spania. Decizia nu îi afecta pe românii care îşi aveau deja rezidenţa în ţară şi puteau dovedi că erau înscrişi în evidenţele pentru şomaj.

Asociaţii ale românilor din Spania au criticat însă decizia executivului lui José Luis Rodríguez Zapatero, considerând că erau făcuţi răspunzători pentru şomajul din Spania.
SURSA: Agerpres