În plus, aproape 85% dintre aceşti tineri spanioli consideră că este foarte probabil să fie nevoiţi să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă, iar aproape 80% spun că nu au de ales decât să continue să studieze, din cauza situaţia generale proaste de pe piaţa forţei de muncă. Marea majoritate a tinerilor spanioli este convinsă că va trebui să depindă economic de familie, cel puţin în viitorul apropiat.

Experţii arată că ‘structura socioeconomică a Spaniei condiţionează o piaţă a forţei de muncă foarte fragilă, în care tinerii sunt deosebit de vulnerabili’. Majoritatea tinerilor care au doar studii secundare sunt în şomaj (51,5%) sau doar muncesc (43,6%), fără să aibă timp să se formeze mai bine. ‘Lipsa locurilor de muncă a afectat formarea profesională continuă. În urmă cu zece ani, în vremuri de bunăstare economică, studiul însemna un viitor mai bun, însă acum, tinerii sunt de părere că nu li se garantează nimic dacă merg la universitate’, explică Eusebio Megías, director tehnic al Fundaţiei.

Studiul a fost elaborat pe baza a 1.000 de interviuri cu tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, desfăşurate în opt grupuri de discuţii, între aprilie şi noiembrie 2012. Problemele cu care se confruntă aceşti tineri au legătură cu şomajul, emanciparea de familie şi nesiguranţa în general. "Sondajul arată o generaţie fără un loc al ei, cu puţine posibilităţi şi care trebuie să-şi facă un rost în viaţă pentru a supravieţui", constată Megías.

"Trebuie schimbat cipul’, spune şi un alt director al fundaţiei menţionate, J. Ignacio Calderón Balanzategui. ‘Nu mai trebuie să ne raportăm la ce am fost. Nu trebuie să revenim la ce făceam în vremurile de bunăstare, pentru că sunt lucruri pe care le-am pierdut şi pe care nu le vom mai recupera", afirmă el.
Sursa: Agerpres