În ultimele zile, diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale austriece şi obligaţiunile germane a crescut pe fondul speculaţiilor că Austria ar putea să piardă ratingul "AAA", însă oficialii de la Viena au subliniat că nu există niciun semnal în acest sens din partea agenţiilor de rating.

Analistul Standard & Poors, Alois Strasser, a declarat pentru cotidianul austriac Wiener Zeitung că agenţia nu face nicodată comentarii cu privire la speculaţiile referitoare la o posibilă retrogradare.

‘"Expunerea băncilor austriece pe Europa de Est este mare, chiar dacă regiunea este văzută ca o piaţă domestică. Acest lucru ar trebui luat în consideraţie de bănci şi de ţară", a declarat Alois Strasser. Acesta a adăugat că unele bănci austriece au suficient capital potrivit legislaţiei interne însă acest lucru nu este recunoscut şi la nivel internaţional. Alois Strasser a citat cazul capitalului participativ care nu oferă drept de vot, pe care unele dintre bănci l-au majorat în timpul crizei financiare, însă pe care S&P nu îl consideră ca fiind core capital.

Statul austriac a anunţat că, dacă va fi nevoie, are în rezervă şase miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor însă analistul S&P a avertizat că Austria ar putea fi nevoită să împrumute bani. Recent, autorităţile europene de reglementare au cerut băncilor să ajungă la un indice Core Tier 1 de 9% până la mijlocul lui 2012. ‘Nivelul de 9% poate fi atins când capitalul participativ va fi recunoscut sau convertit în capital ordinar. Însă dacă vom avea o recesiune mai amplă în Europa de Est acest lucru va avea la rândul său un impact suplimentar’, a declarat Alois Strasser.

În conformitate cu testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană, cele trei mari bănci austriece Erste Group, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Volksbanken AG (ÖVAG), trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,9 miliarde de euro până la mijlocul lui 2012 pentru a putea să ajungă la un indice Core Tier 1 de 9%.
Sursa: Agerpres