Potrivit Standard & Poor's, performanţele recente ale grupului Mol s-au îmbunătăţit ca urmare a creşterii marjelor în sectorul downstream precum a şi îmbunătăţirii operaţiunilor în sectorul de rafinare. În prezent, S&P se aşteaptă ca raportul dintre fondurile din operaţiuni şi datorii să depăşească 45% în perioada 2016-2018. 

"Îmbunătăţirea reflectă estimărilor noastre că indicatorii financiari ai Mol vor fi mai puternici decât ne aşteptam ca urmare a performanţelor diviziei de downstream", precizează S&P, potrivit Agerpres. 

Evaluarea S&P ţine cont de faptul că Mol are o expunere deosebită pe Ungaria precum şi de disputa dintre Mol şi autorităţile croate în legătură cu pachetul de 49% deţinut de Mol la subsidiara croată INA, care în opinia S&P este de o importanţă strategică pentru compania ungară. 

Agenţia de evaluare avertizează că ar putea coborî ratingul Mol dacă performanţele companiei se vor înrăutăţi considerabil sau dacă datoria companie va creşte semnificativ ca urmare a unor achiziţii sau decizii care ţin de politica financiară. În sens invers, ratingul Mol ar putea fi crescut dacă operaţiunile companiei se vor îmbunătăţi, în special în segmentul upstream, mai scrie Agerpres. 

Mol ar putea înregistra o astfel de îmbunătăţire dacă va rezolva în mod pozitiv conflictul cu autorităţile croate în legătură cu subdiara INA sau dacă îşi va creşte în alt fel operaţiunile pe segmentul upstream. 

Grupul Mol este prezent în România din 1995, iar la finele lunii martie reţeaua de benzinării Mol din România număra 206 staţii, ca urmare a extinderii prin achiziţia finalizată anul trecut cât şi a investiţiilor noi.