Sondajul Reuters/Ipsos făcut în decurs de două zile încheiat marţi constată o puternică creştere a procentului susţinătorilor livrărilor de armament Ucrainei, 65% dintre persoanele intervievate aprobând livrările, faţă de 46% în cursul unui sondaj în luna mai.

Potrivit celui mai recent sondaj, 81% dintre simpatizanţi democraţi, 56% dintre cei ai republicanilor şi 57% dintre independenţi sunt favorabili furnizării de arme Ucrainei.

Sprijin pentru politica Biden

Ancheta a fost efectuată la doar câteva zile după ce Evgheni Prigojin, patronul societăţii private de mercenari Wagner, a lansat, iar apoi a anulat o rebeliune împotriva a ceea ce el a acuzat ca fiind proasta gestionare a războiului în Ucraina de către Ministerul rus al Apărării.

Concluziile par să furnizeze un sprijin mai ferm politicii preşedintelui american Joe Biden de a face „tot ceea ce este necesar” pentru a ajuta Ucraina să recucerească teritoriul ocupat de Rusia în primul asalt în 2014 şi după invazia sa pe scară largă în urmă cu 16 luni.

„Aceasta întăreşte, cu siguranţă, decizia lui Biden de implicare totală”, a declarat William Taylor, fost ambasador american în Ucraina, în prezent membru al US Institute of Peace.

„Liderii republicani din Camera Reprezentanţilor şi din Senat vor fi de asemenea încântaţi”, a remarcat Taylor. Unii congresmeni republicani de dreapta s-au opus menţinerii sprijinului militar american pentru Ucraina.

Armament de 40 de miliarde de dolari

Administraţia Biden a aprobat 41 de pachete de ajutor militar pentru Ucraina, totalizând peste 40 miliarde de dolari, de când preşedintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce el a numit o „operaţiune militară specială” în februarie 2022.

Sondajul online Reuters/Ipsos a fost efectuat la scară naţională pe un eşantion reprezentativ de 1.004 adulţi, între care 400 simpatizanţi democraţi şi 383 ai republicanilor, cu o marjă de eroare de 4% în ambele sensuri.

Sondajul a relevat de asemenea că 76% dintre americani consideră că furnizarea de ajutor Ucrainei demonstrează Chinei şi altor rivali că SUA au „voinţa şi capacitatea de a-şi proteja interesele, aliaţii şi pe ele însele”.

În alte concluzii, ancheta indică faptul că marea majoritate a americanilor este favorabilă unui candidat la alegerile prezidenţiale din SUA de anul viitor care să continue ajutorul militar pentru Ucraina – 67% -, în timp ce un procent 73% ar prefera un candidat care va susţine alianţa NATO.