Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea, în ultima perioadă, iar potrivit anchetatorilor, acestea au reușit să intre în țară cu ajutorul unor funcționari publici, care în loc de gunoaie au notat că sunt produse de uz casnic.

De menționat este faptul că doar în ultimii doi ani, autoritățile române au depistat zeci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia.

În ceea ce privește motivul pentru care gunoaiele ajung în România, se pare că țara noastră este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate. Deși deșeurile sunt inutilizabile, în acte ele apar ca produse de uz casnic.

Trebuie menționat faptul că în cazul în care un astfel de transport este depistat în vamă, el este returnat în ţara de origine, însă acest lucru nu se prea întâmplă în contextul în care multe containere cu gunoaie trec liniştite de vigilenţa autorităţilor.

Soluțiile care pot salva România 

Potrivit acestuia, este nevoie de o altă abordare, dar și de măsuri concrete pentru ca viața românilor să fie protejate. Cea mai sănătoasă soluție o reprezintă dispariția importului de gunoi.

Mai exact, eurodeputatul propune limitarea mobilităţii gunoiului între ţările membre UE, neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei ţări şi pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă.

„Până când soluţia mea legislativă nu e adoptată şi la nivel european România va continua să fie groapa de gunoi a Europei. Am propus o altă abordare şi măsuri concrete pentru ca natura României şi viaţa fiecărui român să fie protejată. Soluţia sănătoasă este ca ,,importul” de gunoi să dispară.

Concret, soluţia mea legislativă adresată Comisiei şi Parlamentului prevede 3 lucruri esenţiale: limitarea mobilităţii gunoiului între ţările membre UE, neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei ţări şi pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic şi eurodeputat ieşean, pentru Adevărul. 

În același timp, Tudor Ciuhodaru a mai subliniat faptul că prin „importul” actual de gunoaie din alte ţări europene ţara noastră este furată de trei ori. În primu rând, mediul înconjurător este distrus, iar același lucru este valabil în cazul aerului, a apei și a solului.

Totodată, locul de depozitare pentru deșeuri din țară este ocupat, pentru niște taxe de 40 de ori mai mici decât în alte țări europene.

„Motivaţiile acestui demers sunt clare. Prin importul actual de gunoaie din alte ţări europene suntem furaţi de trei ori: ni se distruge mediul, solul, aerul şi apa, ni se limitează locul de depozitare pentru deşeurile din ţară şi ni se plătesc nişte taxe nesemnificative pentru depozitare şi neutralizare: de 30-40 ori mai mici faţă de alte ţări, adică în jur de15 euro pe tonă faţă de 500 de lire”, a mai transmis Tudor Ciuhodaru.