Cu anvergura largă a aripilor și ghearele ascuțite, ulii sunt unele dintre cele mai regale păsări de pe cer. Dincolo de calitățile lor fizice puternice, aceste păsări au o semnificație spirituală profundă și un simbolism special în mitologiile din toate culturile.

În mitologia egipteană, zeul Horus era înfățișat cu trup de bărbat și cap de șoim

De la triburile de nativi americani și până la egiptenii antici, uliul a fost pasărea răpitoare care a captivat imaginația oamenilor, fiind considerat adesea un mesager semnificativ al divinității.

În Grecia Antică, zeița Circe era asociată cu aceste păsări, iar zeul Apollo folosea ulii drept mesageri și se putea transforma într-unul. Constelația Acvila reprezintă pasărea care ducea fulgerele lui Zeus. În mitologia egipteană, zeul Horus era înfățișat cu trup de bărbat și cap de șoim.

Această pasăre oferă lecții spirituale, încărcate de simbolism

Profesorul și vindecătorul șaman dr. Jonathan Dubois a studiat pe larg simbolismul uiliului.

„Este o pasăre magnifică, care se înalță pe curenții de aer cald și se ridică deasupra pentru a obține o perspectivă asupra întregului peisaj”, explică el.  „Mă încântă de fiecare dată când văd zburând un uliu”.

Dincolo de trăsăturile fizice, Dubois dezvăluie modul în care această pasăre oferă lecții spirituale, încărcate de simbolism, dacă o observăm îndeaproape.

Este de bun augur dacă vezi un șoim?

Pentru Dubois, șoimii simbolizează capacitatea de a se ridica deasupra tărâmului nostru și de a privi viața de la mare înălțime:

„Șoimii se înalță mult deasupra noastră și cuprind cu privirea întregul peisaj de sus. Au ochi grozavi și observă ficare mișcare a prăzii”, spune el.

Cu alte cuvinte, șoimii pot vedea imaginea de ansamblu, pe care adesea o pierdem din perspectiva noastră limitată, de pe pământ. „Dacă ne gândim din punct de vedere simbolic, un șoim este un semn că trebuie să fim deasupra, pentru a vedea imaginea de ansamblu”, explică Dubois. Întâlnirea cu un șoim ne arată că, în anumite situații de viață, trebuie să avem perspectiva acestor păsări.

Ce spune Biblia despre șoim

Dubois notează și semnificația șoimului în textele Biblice. „Din perspectivă Biblică, un șoim este un simbol al călăuzirii divine. Este o chemare de a căuta înțelepciunea și călăuzirea lui Dumnezeu în viața noastră”, susține el, citând din Biblie:

”Prin înţelepciunea ta zboară şoimul şi îşi întinde aripile spre sud? La porunca ta se înalţă vulturul şi îşi face cuibul pe înălţimi?”

În tradiția iudeo-creștină, șoimul reprezintă o prezență vigilentă, care ne ghidează de sus și ne îndeamnă să profităm de înțelepciunea divină.

Maggie Wilson, autoarea cărții ”Metaphysical AF”, a cercetat simbolismul animal din tradițiile spirituale. Ea observă că reperarea unui șoim este considerată, în general, un semn favorabil, explicând, de asemenea, că Biblia spune că șoimii nu trebuie mâncați.

Ce înseamnă dacă vezi un șoim

Atât Dubois, cât și Wilson sunt de acord că vederea unui șoim ”poate avea o semnificație profundă”.

”A vedea un șoim denotă tutelă și putere”, explică Wilson. „Șoimii sunt cunoscuți ca protectori și mesageri ai aerului”.

Această pasăre este o chemare din partea Divinității de a ne deschide ochii. Întâlnirea cu un șoim ne amintește că trebuie să ne activăm viziunea interioară pentru a vedea ce am putea rata în mod normal.

Tipuri de șoimi și simbolistica lor

În timp ce toți șoimii simbolizează vederea ascuțită și o ridicare deasupra provocărilor, diferitele specii de șoimi au, fiecare, semnificația lor.

Şoimul cu coadă roşie

Extrem de comun în America de Nord, șoimul cu coadă roșie este adesea văzut urcând în cercuri deasupra capului. După cum notează Wilson, păsările mai mici vor ataca și vor enerva aceste păsări răpitoare, reprezentând forțe exterioare, care încearcă să împiedice capacitatea noastră de a ne lua zborul.

Şoimul lui Cooper

Acest șoim este cunoscut pentru agilitatea cu care se îndreaptă între copaci. Șoimul lui Cooper ne învață să fim rapizi și agili. Prezența lor spune că trebuie să acționăm rapid și hotărât asupra inspirației atunci când simțim că ne dă târcoale.

Şoimul lui Harris

Originari din sud-vestul SUA și din America Centrală, acești șoimi sunt unici. Șoimii lui Harris simbolizează munca în echipă, comunitatea și colaborarea: întâlnirea cu unul încurajează lucrul alături de alții pentru a atinge obiectivele.

Semnificații antice

În diferite culturi și epoci, oamenii au spus povești despre păsări răpitoare pentru a transmite învățături și a oferi oamenilor mai multă înțelepciune. În mitologia egipteană, zeul Horus era înfățișat cu trup de bărbat și cap de șoim, iar simbolul ochiului lui Horus (udjat) reprezenta bunăstarea, vindecarea și protecția.

Diverse triburi de nativi americani l-au înțeles pe șoim ca pe un mesager, aducând percepție, discernământ și concentrare în viețile oamenilor. În tradițiile ancestrale, șoimul reprezenta o viziune clară, intuiție și capacitatea de a trece rapid peste orice provocări sau obstacole.