Potrivit analiştilor de la Societe Generale, apariţia unui astfel de şoc în livrările de petrol irakian ar putea afecta o cantitate de până la 2,6 milioane barili pe zi. Chiar dacă este vorba de un 'eveniment puţin probabil', o întrerupere de asemenea mărime ar declanşa eliberarea coordonată de ţiţei din rezervele strategice ale ţărilor membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei. De asemenea, Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial, va pompa o cantitate mai mare pe piaţă pentru a reduce impactul crizei irakiene asupra economiei globale, se arată în raportul băncii franceze.

'Cu toate acestea, în acest scenariu extrem, creşterea preţurilor nu ar urma să dureze foarte mult, probabil nu mai mult de un trimestru, probabil şi mai puţin', a apreciat analistul Societe Generale, Michael Wittner. Un scenariu mult mai probabil este cel vizând 'un război civil prelungit în Irak care să dureze cel puţin unul până la doi ani care să creeze întreruperi intermitente şi moderate de până la 500.000 de barili pe zi', adaugă Michael Wittner.

Jihadişti din mişcarea Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), angajaţi în lupte în Siria şi în Irak, au anunţat duminică restaurarea califatului, sistem politic islamic dispărut de aproape un secol. Deocamdată însă militanţii suniţi nu au capacităţile militare pentru a avansa până în sudul Irakului, o zona strategică de câmpuri petrolifere care conţin aproximativ trei sferturi din rezervele de petrol ale Irakului.

Orientul Mijlociu este una din regiunile cu cea mai mare producţie petrolieră din lume şi există îngrijorări că dacă conflictul din Irak escaladează, ar putea apărea întreruperi în aprovizionarea cu petrol la nivel mondial. Potrivit OPEC, Irakul produce în prezent 3,33 milioane de barili pe zi, fiind devansat doar de Arabia Saudită.