Pericol uriaş foarte aproape de România! O ţară europeană este foarte aproape de a se rupe în două.

Christian Schmidt este Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina. Într-un raport către ONU, acesta afirmă că ţara este în pericol iminent de divizare.

Război aproape de graniţele României?! „Cea mai mare amenințare existențială din perioada postbelică”

În cazul în care separatiștii sârbi își duc la îndeplinire amenințarea de a-și recrea propria armată, împărțind forțele armate naționale în două, vor trebui trimise înapoi mai multe trupe de menținere a păcii. În caz contrar, totul s-ar putea transforma într-un nou război, consideră Christian Schmidt, potrivit The Guardian.

Bosnia se confruntă cu „cea mai mare amenințare existențială din perioada postbelică”, scrie germanul în raportul său. Bosnia-Herţegovina are trei grupuri etnice principale: bosniacii, sârbii şi croaţii. Statul balcanic este condus de o administraţie foarte complexă, multietnică, în frunte cu o preşedinţie tripartită. Cele două regiuni în care este împărţită ţara sunt în mare parte autonome: Republica Srpska (RS) dominată de sârbi şi Federaţia Bosniei şi Herţegovina (FBiH), partajată între bosniaci şi croaţi.

Recent, liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a amenințat cu retragerea din toate instituțiile statului, inclusiv armata națională formată cu sprijin internațional în ultimii 25 de ani, iar apoi cu refacerea unei forţe sârbe. În cazul în care Occidentul se va implica militar în această situaţie, Milorad Dodik a spus că are „prieteni” care i-au promis susţinerea cauzei sârbeşti, făcând probabil referire la Serbia şi la Rusia.

„Secesiune fără proclamarea ei!” Se pune în pericol pacea şi stabilitatea în ţară, dar şi în regiune

„Asta înseamnă secesiune fără proclamarea ei”. Acţiunile lui Milorad Dodik „pun în pericol nu doar pacea și stabilitatea țării și regiunii, dar – fără măsuri din partea comunității internaționale – ar putea duce la destrămarea acordului de pace de la Dayton”, afirmă Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina.

„O lipsă de reacție la situația actuală ar pune în pericol acordul de la Dayton, în timp ce instabilitatea în Bosnia și Herțegovina ar avea implicații regionale mult mai mari. (…) Perspectivele unei divizări suplimentare și confictului sunt foarte reale”, mai scrie acesta în raportul trimis Naţiunilor Unite.

În tot acest timp, Consiliul de Securitate al ONU se pregătește să reînnoiască rezoluția prin care prelungește mandatul Eufor și NATO. Votul trebuia dat marţi în Consiliu, însă a fost amânat pentru miercuri după-amiază. Autorizarea prealabilă a forţei de stabilizare de către cei 15 membri ai Consiliului expiră vineri.

Rusia şi alţi câţiva membri în principal occidentali ai Consiliului de Securitate au fost în dezacord recent cu privire la politica în Bosnia-Herţegovina. În urmă cu câteva luni, Rusia şi China au încercat fără succes să desfiinţeze funcţia de Înalt Reprezentant pe care Schmidt şi-a asumat-o la 1 august, susţinând că postul nu mai este necesar.