Tradiții și obiceiuri. Ce este interzis

În ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, creștinii ortodocși au mai multe tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani pe care le respectă cu sfințenie. Cel mai important în această zi este să fii fericit, deoarece se interzice tristețea pe 7 ianuarie. Se spune că cine este trist în această zi va avea parte de supărări tot anul.

O tradiție care se respectă în foarte multe zone din țară este Iordăneala, obiceiul când tinerii iau agheasma de la preot în ajunul sărbătorii și în ziua de 7 ianuarie stropesc credincioșii care ies din biserică și le urează de bine.

În această zi, enoriașii știu că au anumite restricții de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sănătate și belșug prin rugăciune și obiceiuri.

Tradițiile arată că: Azi se sfințesc bucatele alături de vin la biserică, nu se bea deloc vin roșu, azi de face pomenirea rudelor care au murit în condiții stranii și se serbează „Cumetria femeilor” ( petrecerea tinerelor neveste care împărtășesc din experiență pentru viața de familie).

Alte tradiții respectate în această zi sunt următoarele:

  • „Udatul ionilor” – se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați
  • „Masa moaşei” – pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.
  • Stropitul casei cu agheasmă

Acatistul Sf. Ioan Botezătorul

Troparul folosit pentru cinstirea acestui Sfânt este următorul:

„Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.”