Val de proteste în Germania. Poliția din capitala germană anunță c au fost interzise trei manifestaţii prevăzute să se desfăşoare luni împotriva măsurilor de control al pandemiei de coronavirus, ca urmare a violenţelor din weekend, scrie DPA.

Potrivit sursei citate, interdicțiile vizează două marșuri care urmau să aibă loc pe o arteră care traversează parcul Tiergarten şi la care ar fi urmat să ia parte 10.000 de oameni. Totodată, organizatorii mai anunță că în program mai era şi un miting în piaţa centrală Potsdamer Platz sub sloganul „Viaţă liberă, iubire liberă”, unde erau aşteptaţi 1000 de participanţi.

Amintim faptul că decizia autorităților de la Berlin vine în contextul în care, duminică, aproape 600 de oameni au fost reţinuţi de poliţie în cursul unor proteste la care au luat parte până la 5000 de oameni, mare parte având legături cu mişcarea Querdenken, care se opune restricţiilor anticoronavirus.

Astfel, în acest weekend autorităţile germane au mobilizat un mare număr de poliţişti care au intervenit între altele cu tunuri de apă la Coloana Victoriei din centrul parcului Tiergarten. Totodată, au fost folosite și elicoptere pentru a monitoriza protestul din weekend.

Un bărbat a murit în timpul protestelor 

Valul de proteste din weeeknd a făcut și o victimă. Este vorba despre un bărbat de 49 de ani, care a decedat la spital după ce s-a prăbuşit în timp ce era legitimat de poliţişti, duminică. Autoritățile au anunțat ulterior că acesta se plânsese de furnicături în braţ şi la piept şi i s-a a acordat primul ajutor, în cursul zilei de azi urmând să-i fie făcută autopsia.

Amintim faptul că poliţia a justificat interzicerea acestor proteste, în pofida abordării mai liberale faţă de alte manifestaţii, prin faptul că demonstraţiile mişcării Querdenken încalcă în mod deliberat măsura distanţării sociale care se menţine în vigoare, notează dpa.

Trebuie menționat faptul că în ultimele luni, grupuri Querdenken din diferite zone din Germania au organizat frecvent evenimente şi marşuri care au adoptat un ton radical şi au atras extremişti de dreapta şi susţinători ai antisemitismului şi teoriilor conspiraţiei.