Un medic de la Spitalul Judeţean din Suceava a relatat situaţia dramatică din unitatea medicală, puternic lovită de infecţiile cu coronavirus. Medicul povesteşte că este nevoie urgentă de personal. „Avem mare nevoie de ajutor extern (…) care să ne ajute să supravieţuim”, spune acesta.

„Situaţia este dramatică din punctul de vedere al personalului, nu avem asistenţi, infirmieri, medici care să trateze pacienţii, încercăm să ne regrupăm, numărăm ostaşii pe care putem să-i ducem la luptă. (…) Avem mare nevoie de ajutor extern, medici din specialităţile infecţioase, pneumologi, medicină internă, omologi, care să ne ajute să supravieţuim”, a declarat medicul de la Suceava pentru Mediafax.

„A fost foarte greu de luptat cu acest inamic care nu iartă”

Deocamdată, ajutorul a venit de la voluntari, spune medicul: „În principiu au fost voluntari cu şcoala terminată, licenţiaţi. În momentul de faţă este o reorganizare totală, încercăm să vedem câte locuri mai sunt disponibile la spitalul vechi, şi, ulterior, dacă va fi nevoie să facem trecerea la spitalul nou.”

Întrebat despre cum s-a ajuns la această situaţie, medicul de la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” a declarat că, cel mai probabil, au fost mulţi pacienţi ajunşi la spital cărora le-a fost frică să declare din ce zone de risc au sosit în România.

„Evident, cam aşa a fost în toată România, vorbesc cu colegi din toată ţara, tuturor le era frică de stigmatizare, adică faptul că ai declarat că vii dintr-o zonă, vei fi stigmatizat. (…) Din păcate este un inamic invizibil, a fost foarte greu de luptat cu acest inamic care nu iartă”, a precizat medicul de la Suceava.

Mulţi medici şi-ar dori să vină să ajute la Spitalul Judeţean din Suceava, însă se află în izolare la domiciliu, iar legislaţia nu le permite asta, mai declară acesta.