Dispozitivul de supraveghere şi control al frontierei de stat este suplimentat, atât în punctele de trecere a frontierei, cât și pe fâșia de frontieră în această perioadă. Aproximativ 4.500 de polițiști de frontieră sunt zilnic la datorie, mare parte dintre ei în punctele de frontieră la controlul documentelor.

Timp prelungit de procesare

Formalitățile de frontieră necesită un timp mărit de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declarației pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, mașinile sunt preluate de către echipaje de poliție şi jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare.

Infracțiuni și contravenții

În zonele de competenţă, poliţiştii de frontieră au constatat 35 de fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini. Dintre acestea, 14 erau infracțiuni iar 21 erau contravenţii.

De asemenea, au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate, care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 1.700 lei. Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 24.600 lei. De asemenea, nu s-a permis intrarea în ţară a trei cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege.

Situația de la frontiera cu Ungaria

În acelaşi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 11.400 de persoane şi 8.000 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 7.900 de persoane cu 3.600 mijloace de transport.