Germania este încă la începutul pandemiei de coronavirus, a afirmat joi cancelarul Angela Merkel, precizând că oamenii vor fi nevoiţi să trăiască cu ea mult timp. “Nu trăim ultima fază a pandemiei. Suntem încă la început”, a spus ea în camera inferioară a parlamentului, Bundestag. “Am câştigat timp”, a afirmat Merkel, adăugând că situaţia actuală a fost folosită pentru a întări sistemul de sănătate din Germania.

Consumatorii germani par mai degrabă că preferă să-şi numere banii decât să revină în număr mare în magazinele care-şi reiau treptat activitatea după închiderea lor în cadrul măsurilor împotriva epidemiei de COVID-19, a remarcat miercuri asociaţia retailerilor din Germania, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

În Germania au fost redeschise magazinele care au o suprafaţă de cel mult 800 de metri pătraţi, precum şi librăriile şi centrele de comercializare a autoturismelor şi bicicletelor, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică. Centre comerciale mai mari din landul Renania de Nord-Westfalia au primit de asemenea permisiunea să se redeschidă de miercuri, la fel ca şi 11 magazine ale producătorului suedez de mobilă Ikea.

La rândul său, asociaţia HDE a retailerilor germani observă un comportament foarte cumpătat în rândul consumatorilor, dată fiind temerea privind veniturile şi locurile de muncă în contextul efectelor economice provocate de măsurile împotriva epidemiei. ”Consumatorii au intrat în ‘modul criză’, tentaţia consumului este deprimată”, remarcă purtătorul de cuvânt al acestei asociaţii.