SGR merge din plin

Gradul de colectare a ambalajelor prin SGR (Sistemul de Garanţie-Returnare) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an. A ajuns la aproape 20 de procente în prezent, spune directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman. La o conferinţă de specialitate, ea a afirmat că aproape 90 la sută dintre ambalajele colectate de RetuRO au fost în zona Bucureşti.

Julia Leferman a menționat că au început cu un nivel de colectare de 1,2% în ianuarie. Ea a adăugat că în februarie, acesta a crescut la 7,3%. Iar în martie au atins deja 17%. S-a înregistrat o creștere de aproape 500% în progresia colectării. Leferman a apreciat că atingerea unei rate de colectare de 20% pentru ambalajele SGR puse pe piață este un lucru foarte bun. Asta, datorită trasabilității excelente și sistemului care calculează numărul de unități conform raportărilor de la producători. Cu toate acestea, a subliniat că obiectivul de colectare pentru acest an este de 65%, ceea ce rămâne o provocare considerabilă.

Dacă automatele nu funcționează, ambalajele vor fi preluate de magazine manual

În altă ordine de idei, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele, dacă automatele nu funcţionează. Astfel, supermarketurile vor fi nevoite să le ofere clienţilor contravaloarea acestora. Fechet a menţionat că instituţia pe care o conduce lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens.

„Mi-am propus ca în următoarea modificare legislativă – și lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern – în acest sens să specificăm foarte clar că, în măsura în care aceste aparate automate nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alte cuvinte, la casa de marcat lăsăm și PET-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor… e un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a declarat ministrul Mircea Fechet la conferinţa „Curăţenia de primăvară în România”, organizată de DC Media Group.

Fechet a fost întrebat despre situațiile în care oamenii cumpără produse împachetate în ambalaje reciclabile, dar nu le duc la mașinile de reciclare pentru un singur recipient. Ministrul Mediului a făcut o comparație cu situația cărucioarelor din supermarketuri abandonate în parcări. El a spus că întotdeauna se va găsi altcineva care să aibă nevoie de acei 50 de bani și să le colecteze.

Ministrul Fechet a spus că există persoane pentru care suma de 50 de bani nu înseamnă mult și care aruncă ambalaje pe stradă sau lângă coșul de gunoi. El a observat că în scurt timp apare o altă persoană care are nevoie de acei bani și preia ambalajul respectiv pentru a-l valorifica. Ministrul a subliniat că acesta este unul dintre marile avantaje ale sistemului de garanție-returnare.