Ce poate face patronul? Oricine dorește să deschidă un restaurant și are o minimă inteligență se uită întâi după clienți. Există, sunt dispuși să vină într-o altă structură, pot să plătească o diferență de bani? Categoric există! Poți apoi identifica persoanele adecvate să ofere respectivele servicii la un nivel performant? În mod cert! Sunt coordonatori care pot identifica strategii de administrare și de dezvoltare? Fără dubiu! Din momentul în care aceste condiții minimale au fost îndeplinite, noul sistem a reușit cu pași mici să schimbe protopatic percepții, preconcepții, să mute medici în structurile sale proprii, să achiziționeze tehnologie. Într-o altă fază a reușit să facă rețele complexe, maternități și spitale mono și multidisciplinare. În trecerea de la comparație la realitate nu trebuie să omitem factorul timp. Sistemul privat de sănătate, abia acum adult tânăr, 18-20 de ani, s-a maturizat cu greu. Exact în același timp în care, pas cu pas, sistemul public a îmbătrânit urât. Astăzi, strategia sistemului privat de sănătate trece printr-o nouă și epicritică transformare. Aici aș aminti faptul că fiecare jucător din privat își extinde gama de servicii și acordă o atenție deosebită pacienților. În același timp, se pune un accent deosebit pe construcția echipei, astfel încât să acopere toate cerințele din partea pacienților. Bineînțeles, pentru noile tehnologii pe care le găsim tot mai des în centrele de medicină privată, finanțarea este foarte importantă, observându-se clar o reinvestire continuă a profitului.
Construcția sistemului se învârte cumva în jurul binomului medic-pacient. Încercând variante de simplificare, succesul este legat de funcționalitatea acestui tandem, fie că ne place, fie că nu. Sistemul privat poate face aproape totul pentru medic, dar nu poate asigura din resurse proprii finanțarea pacientului. Din acest motiv, o restructurare în sistemul de asigurări de sănătate poate aduce suportul de care are nevoie pacientul pentru a alege între diverse structuri și servicii medicale. Este piatra de hotar în trecerea către serviciile eficiente de sănătate.
”Sistemul privat poate face aproape totul pentru medic, dar nu poate asigura din resurse proprii finanța­­rea pacientului.”
Nicolae Marcu, director general MedLife