Procesul civil în care Simona Halep acționează în judecată compania de suplimente Quantum Nutrition va fi supus judecății unui juriu în Tribunalul din Manhattan, New York.

Românca, suspendată patru ani pentru dopaj, este reclamanta în acest proces de despăgubiri. Ea a solicitat ca toate aspectele cazului să fie supuse deciziei unui juriu, conform documentelor depuse la Tribunalul din Manhattan.

Simona Halep cere despăgubiri de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition

În cererea sa, Halep solicită despăgubiri în valoare de peste 10 milioane de dolari de la compania canadiană Quantum Nutrition, care operează sub denumirea comercială Schinoussa Superfoods.

Documentele făcute publice de Tribunalul din Manhattan arată că Simona Halep a solicitat explicit un proces în fața unui juriu:

„Reclamanta cere un proces cu jurați în toate spețele.”

În general, în sistemul judiciar din SUA, cauzele civile sunt adesea soluționate prin înțelegeri între părți la nivelul instanțelor. În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, dosarul poate fi adus în instanță pentru un proces.

Judecătorii pot juca un rol activ încă de la începutul procesului, adesea acționând ca mediator, conform informațiilor disponibile pe juridice.ro.

Halep joacă extrem de riscant

Dacă judecătorul nu reușește să medieze un acord între părți, va continua să supravegheze procesul. Dar decizia finală va fi luată de către juriu. Juriul este alcătuit din persoane obișnuite, care nu au studii juridice.

Judecătorul se asigură că procesul se desfășoară eficient și le explică juraților regulile aplicabile. Sistemul cu jurați poate fi costisitor (jurații sunt plătiți cu 50 de dolari pe zi și li se asigură cazare în cazul în care trebuie să rămână peste noapte), ceea ce înseamnă că Simona Halep ar trebui să suporte aceste costuri.

Aşadar, Simona Halep riscă extrem de mult! Nu numai că ar putea pierde procesul şi să rămână fără despăgubiri din partea Quantum Nutrition şi cu reputaţia ştirbită, dar va suporta şi costuri semnificative pentru aceşti juraţi.

În sistemul judiciar american există două tipuri de curți cu jurați. „Petit jury” este compus dintr-un număr relativ mic de jurați, între 6 și 12 persoane. Într-un proces civil, cum este cazul Simonei Halep, acest tip de juriu are rolul de a examina probele prezentate pe parcursul procesului și de a decide dacă prejudiciul reclamat există și dacă una dintre părți este vinovată.

Al doilea tip de juriu, „Grand jury”, este compus dintr-un număr mai mare de jurați, între 16 și 23, și are o competență mai specializată.

Simona Halep
Simona Halep  / SURSĂ FOTO: X

Quantum Nutrition este acuzată că i-a livrat Simonei Halep un supliment contaminat cu Roxadustat

Simona Halep și echipa sa legală acuză firma canadiană că i-a furnizat un supliment de colagen presupus contaminat cu Roxadustat, substanță pe care sportiva a consumat-o în timpul US Open 2022.

În plus, se afirmă că Schinoussa Superfood ar fi oferit informații false cu privire la ingredientele utilizate în fabricarea suplimentelor.

„Pârâtul a făcut următoarele garanții pentru conținutul și ingredientele Schinoussa MCT: a garantat în mod expres că ‘sursele noastre sunt peptide de colagen marin hidrolizat prins în Oceanul Pacific, pentru a asigura o sursă curată și prietenoasă cu mediul înconjurător’.

De fapt, Keto MCT conținea ingrediente chinezești de origine necunoscută, dar și Roxadustat, care nu era menționat pe eticheta produsului”, se arată în plângerea depusă de avocații tenismenei.