Simona Halep a criticat de mai multe ori Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Amintim că organismul a acuzat-o și a suspendat-o pe campioana din România pentru dopaj.

De curând, cazul unui alt jucător cunoscut a atras atenția publicului, iar fanii au observat cât de rigizi sunt ofițerii de control anti-doping în relația cu jucătorii de tenis.

Cine este jucătorul care se află într-o situație similară cu Simona Halep?

Este vorba despre Jenson Brooksby, în vârstă de 23 de ani. Americanul a fost suspendat 18 luni pentru că a ratat trei teste anti-doping. Mai mult, acesta a nu primit clemență după ce nu a putut fi localizat, deoarece și-a pus telefonul pe modul silențios.

Motivarea deciziei publicată pe site-ul oficial ITIA arată că jucătorul a ratat trei teste în perioada aprilie 2022-februarie 2023:

  • primul pe 19 aprilie 2022;
  • al doilea pe 4 iunie 2022;
  • al treilea pe 4 februarie 2023.

Jenson Brooksby a contestat al doilea test ratat. Potrivit jucătorului, ofițerul de control antidoping (DCO) nu a acționat în mod rezonabil în circumstanțele date pentru a colecta proba de la el.

Totuși, autoritatea a stabilit că ofiţerul a respectat Protocolul ITIA, dar și cerințele din Standardul Internațional pentru Testare și Investigații (ISTI).

În acest context, fostul număr 33 mondial a anunţat că va ataca decizia la TAS, precum a procedat şi Simona Halep.

ITIA a publicat motivarea deciziei

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a publicat motivarea deciziei pe site-ul său.

„La 7 iunie 2023, ITIA l-a acuzat pe domnul Brooksby de o încălcare a regulilor anti-doping, în conformitate cu articolul 2.4 din Programul anti-doping de tenis (TADP), ca urmare a faptului că au fost înregistrate împotriva lui trei teste nepreluate (trei eșecuri de localizare) în perioada aprilie 2022 – februarie 2023: primul pe 19 aprilie 2022, al doilea pe 4 iunie 2022 și al treilea pe 4 februarie 2023. Tribunalul Independent, format din doamna Carol Roberts (președinte), doamna Erika Riedl și dl Kwadjo Adjepong, a fost desemnat să audieze această chestiune.

Jucătorul a contestat al doilea test ratat, argumentând că ofițerul de control antidoping (DCO) nu a acționat în mod rezonabil în circumstanțele date pentru a colecta proba de la el. Tribunalul Independent trebuia să stabilească dacă ofițerul a făcut tot ce era rezonabil în aceste circumstanțe pentru a-l localiza pe domnul Brooksby la 4 iunie 2022. Tribunalul Independent a stabilit că aceste acțiuni trebuiau evaluate în mod obiectiv și că ofiţerul a respectat Protocolul ITIA, precum și cerințele din Standardul Internațional pentru Testare și Investigații (ISTI). Ofițerul avea dreptul, dar nu era obligat să vorbească cu persoanele pe care le-a întâlnit și era obligat să nu avertizeze jucătorul cu privire la controlul dopajului și, prin urmare, a acționat în mod rezonabil.

În plus, ofițerul, conform Protocolului, trebuia să-l sune pe domnul Brooksby doar în ultimă instanță în ultimele cinci minute ale intervalului de șaizeci de minute. Acest apel a rămas fără răspuns de la domnul Brooksby, deoarece telefonul său se afla pe silențios. În cele din urmă, Tribunalul a mai constatat că ofițerul a luat toate măsurile rezonabile pentru a localiza jucătorul, solicitând informații personalului de la biroul hotelului de mai multe ori. Domnul Brooksby se afla într-o cameră de hotel care nu era pe numele lui, iar personalul de la birou a crezut că încă nu se înregistrase pentru rezervare.

Tribunalul Independent, în ceea ce privește neglijența jucătorului, a stabilit că acesta nu și-a îndeplinit sarcina de a arăta că nu a fost neglijent în a se pune la dispoziție din cauza faptului că numele său nu a fost inclus în rezervare sau adăugat la check-in și nu a răspuns la apelul telefonic pentru că telefonul lui era pe silențios.

TADP prevede o perioadă de neeligibilitate de doi ani, sub rezerva reducerii la minimum un an, în funcție de gradul de vină al jucătorului. Tribunalul Independent, pentru a stabili gradul de culpă al jucătorului, a luat în considerare, vârsta jucătorului, prima dată când acesta a fost inclus în Grupul Internațional de Testare Înregistrată având loc abia la 1 ianuarie 2022, delegarea responsabilităților de localizare a acestuia către agentul său, precum și evenimentele enumerate mai sus.

Prin urmare, Tribunalul Independent a concluzionat că încălcarea regulilor anti-doping a fost stabilită. O perioadă de neeligibilitate de 18 luni a fost impusă în lumina proporționalității și consecvenței și luând în considerare vârsta și experiența jucătorului. Perioada de neeligibilitate a început la data deciziei Tribunalului, 24 octombrie 2023, dar s-a acordat credit pentru perioada în care domnul Brooksby a fost suspendat provizoriu, deci începând cu 5 iulie 2023”, se arată în motivarea deciziei.