Simona Halep ar putea fi salvată. Planul avocatului Howard Jacobs pentru „proba 48”

Howard Jacobs, un avocat de renume, intenționează să-și folosească expertiza pentru a o ajuta pe Simona Halep. El a explorat o abordare ingenioasă pentru a contesta relevanța probei 48 în cazul de dopaj.

În trecut, același Jacobs a reușit să scape o altă sportivă celebră de acuzații similare. Acum, atenția judecătorilor Jeffrey Benz, Ulrich Haas și Annabelle Bennett este îndreptată către această strategie în cadrul procesului.

Echipa de avocați a Simonei Halep depune eforturi remarcabile pentru a găsi toate căile posibile pentru a obține o reducere a pedepsei impuse clientei lor. Suspiciunile care planează asupra ei s-ar putea traduce în menținerea suspendării de patru ani.

Sport Resolutions, un tribunal independent, a emis o decizie privind suspendarea pe o perioadă de patru ani în cazul lui Halep, sportiva care a fost depistată pozitiv pentru substanța roxadustat la US Open 2022.

Acum, echipa sa de avocați, avându-l în frunte pe Howard Jacobs, se luptă cu toate mijloacele pentru a dovedi nevinovăția Simonei.

Howard Jacobs își propune să își pună în valoare abilitățile pentru a o ajuta pe Simona Halep, abordând o strategie inovatoare. Este vorba despre contestarea relevanței probei 48 în cadrul procesului de dopaj. Prin metode argumentative și investigații meticuloase, Jacobs vizează să submineze credibilitatea acestei probe, oferind astfel șanse sporite de exonerare sportivei.

Amintim că Halep a fost a primit suspendarea pentru două încălcări ale Programului Antidoping din Tenis (TADP): prezenţa roxadustat în urină la US Open 2022 și neregularități în pașaportul biologic.

Echipa de apărare a Simonei Halep își propune să elimine „proba 48” din procesul de la TAS. Aceasta a fost factorul declanșator și al celei de-a doua acuzații, legată de problemele din pașaportul biologic al sportivei.

Simona Halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Inquam Photos, Bogdan Buda

Surse din interiorul TAS confirmă această ipoteză

Mai exact, avocații doresc ca „proba 48”, colectată la data de 22 septembrie 2022, să nu fie acceptată ca dovadă validă.

„Se leagă de proba de sânge luată pe 22 septembrie 2022, proba 48. În lanțul de custodie caută ei probleme. Pentru că probele de sânge au reglementări stricte de transport.

În funcție de tipul de analize care se vor face, ea se transportă într-un anumit interval de timp. De la 36-48 de ore până la 100 de ore. Dar aceste ore sunt raportare la un scor de stabilitate al sângelui.

Care, la rândul lui, depinde de temperatura care este în lada frigorifică în care este transportată proba.

Când se pleacă cu probele recoltate trebuie să se știe cât se face până la laborator și care este temperatura optimă din lada frigorifică.

Dacă temperatura crește, atunci proba trebuie să ajungă cât mai repede la laborator”, potrivit unor surse TAS, citate de IAMSport.

Howard L. Jacobs
Howard L. Jacobs / SURSA FOTO: X

Ce s-a întâmplat cu proba recoltatată

Howard Jacobs este avocatul care a reușit să o scape pe Veronica Campbell-Brown de suspendare.

Campbell-Brown a fost depistată pozitiv pentru diureticul HCT, însă în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), avocatul său a reușit să obțină câștigarea apelului.

Acelelași surse TAS explică faptul că proba ar fi putut fi degradată.

„Ofițerul de control doping, cel care recoltează probele, știe cât face de la locul recoltării până la laborator. Iar lada frigorifică are un termometru, cu un USB, care măsoară constant temperatura. Așa se păstrează stocate toate datele.

Așa că, atunci când se depozitează probele în laborator, specialiștii de acolo au toate informațiile despre acestea. Se descarcă și graficul de temperatură din lada frigorifică. Dacă au fost fluctuații, laboratorul le va ști.

Un laborator acreditat WADA, dacă primește o probă distrusă, alterată, neconformă, de ce credeți că s-ar apuca s-o mai analizeze? Ar solicita autorității de testare, adică ITIA (n.red. – Agenția pentru Integritate în Tenis), să ia decizia dacă să se anuleze sau nu proba.

Și probele au fost analizate. Dacă proba e degradată, nu are rost să o mai iei în calcul”, potrivit surselor din interiorul TAS.