Simona Halep ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Paris

Simona Halep a revenit recent pe terenul de tenis. Și-a disputat deja primul meci de tenis în primul tur al turneului de tenis Miami Open. Spre nefericirea ei, a fost învinsă de Paula Badosa (Spania) cu scorul de 1-6, 6-4, 6-3.

Paula Badosa
Paula Badosa (SURSA FOTO: www.wtatennis.com)

În prezent, Simona Halep ar avea un singur „colac de salvare”, care i-ar putea permite să participe la Jocurile Olimpice de la Paris. Mai sunt patru luni înainte de startul Jocurilor Olimpice din acest an. Pentru a fi eligibilă, ea ar trebui să se situeze în Top 400 WTA, după Roland Garros, și să dispute cel puțin două meciuri de tenis în cadrul Billie Jean King Cup.

Totuși, sunt reduse șansele de a îndeplini aceste criterii. De aceea, George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, crede că singura șansă pentru ea ar fi să primească o invitație specială.

Există 59 de sportive care au fost acceptate direct la Jocurile Olimpice. Până la limita maximă de 64 participante, se acordă derogări și invitații speciale. Competiția sportivă a prevăzut o marjă sau o oportunitate prin care aceste atlete pot primi wild card-uri, având în vedere dificultățile cu care s-au confruntat.

Şeful Federaţiei de Tenis spune că se vor depune toate eforturile oficiale în favoarea Simonei Halep. Vor participa mai multe persoane şi instituţii la asta, inclusiv Comitetul Olimpic Român.

„Din punctul meu de vedere, nu cred că ea va fi prezentă la întâlnirea cu Ucraina. Însă nici mie nu mi-a zis clar Horia (n.r. – Horia Tecău, căpitanul echipei feminine a României).

Ce știu este că și agentul, toată lumea, se preocupă să ajungă la Jocurile Olimpice. E dorința Simonei foarte mare de a ajunge la JO.

Horia Tecău
Horia Tecău (SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Mai mult sau mai puțin ar trebui să fie prezentă în SUA, pentru meciul cu Ucraina din cadrul Billie Jean King Cup. Ar fi trebuit să joace de două ori în acest ciclu olimpic, pentru România, dar ea nu a fost. Însă poate reușește să obțină participarea prin alt demers.

Sunt 59 de sportive acceptate direct și, până la numărul maxim de 64, sunt jucătoare care primesc tot felul de derogări, invitații. Competiția și-a lăsat o marjă, o portiță, prin care aceste sportive pot beneficia de wild card-uri având în vedere problemele pe care le-au avut.

Vom începe și noi demersurile, cu federația, cu Comitetul Olimpic, cu toată lumea. Simona poate apela la această metodă. Având în vedere că se joacă și la Paris, că a fost număr 1 mondial, că a și câștigat un turneu de Grand Slam la Paris (n.r. – Roland Garros), plus situația prin care a trecut, sigur, pentru că de acolo plecăm…

Poate se reușește. Da, sunt șanse. Dacă ei spuneau: ‘nu, doar clasament, prezențe la Billie Jean King Cup și cu asta basta’, era una. Dar faptul că există această portiță… Facem tot ce se poate pentru Simona”, a explicat George Cosac, preşedintele Federației Române de Tenis, pentru iAM SPORT.

George Cosac
George Cosac (SURSA FOTO: Inquam Photos / Ciprian Petcut)