Suspendarea Simonei Halep s-a terminat oficial

Simona Halep s-a angajat într-o sesiune de antrenament pe suprafața de ciment din Statele Unite. În același timp, a transmis un mesaj minunat către fanii săi. Sportiva din Constanța nu a uitat să își exprime recunoștința față de organizatorii turneului de la Miami, care i-au acordat un wild card.

Simona Halep a pășit pe pământ american la numai o săptămână după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Tenismena a evitat suspendarea, cu sancțiunea redusă de la patru ani la doar nouă luni.

Românca, îmbrăcată într-un echipament de antrenament, a participat la un meci de antrenament cu portughezul Joao Monteiro, marți seară, la complexul de la Hard Rock Stadium.

„Simt că nu am plecat niciodată”, a scris aceasta pe Instastory.

În SUA, Simona Halep este însoțită de preparatorul fizic Sabin Topală, precum și de mama sa, Tania. De asemenea, la primul ei meci, îi vor fi alături și tatăl ei și fratele. Aceștia o vor susține din tribune.

„Suspendarea s-a încheiat oficial”, au scris jurnaliștii de la „We Are Tennis”, pe platforma X.

Românca a fost primită cu mult entuziasm la Miami

Turneul de la Miami se va desfășura în perioada 19-31 martie. Acesta oferă premii în valoare totală de peste 17 milioane de dolari. Simona Halep a ajuns în semifinale de două ori aici, în 2015 și 2019. În 2024, cel puțin trei românce – Simona Halep, Sorana Cîrstea și Ana Bogdan – vor juca direct în tabloul principal. De asemenea, Jaqueline Cristian ar putea accede în tablou, în cazul în care o altă jucătoare se retrage înainte de începerea competiției.

Organizatorii au întâmpinat cu entuziasm venirea Simonei Halep și au ales să promoveze vânzarea de bilete folosindu-se de imaginea româncei. Anunțul privind biletele de acces la Miami Open, postat pe platformele de socializare, a fost însoțit de o fotografie cu Simona.

„Ne bucurăm să o primim înapoi pe o mare campioană a sportului”, a spus directorul turneului, James Blake, după ce i-a oferit un wild card sportivei din Constanța.

Halep va reintra în clasamentul WTA după Miami Open

La 32 de ani, Simona Halep este încrezătoare că va reveni în clasamentul Asociației de Tenis Feminin (WTA) începând cu 1 aprilie, ziua imediat următoare încheierii turneului de la Miami (19-31 martie).

Românca revine în ierarhia tenisului feminin. În septembrie 2023, a fost eliminată din clasamentul WTA, după ce a pierdut toate punctele.

Halep va obține puncte importante la Miami, chiar și în cazul în care ar pierde în prima rundă. Astfel, se confirmă revenirea ei în clasamentul mondial fără niciun fel de îndoială.

Datorită participării la prestigiosul turneu de 1.000 de puncte de la Miami, unde i s-a acordat un wild card, Simona Halep va fi reintegrată în clasamentul WTA. Constănțeanca a scăpat de suspendare la TAS, iar între 19 și 31 martie va începe cursa pentru puncte la Miami Open, un turneu cu premii în valoare totală de peste 17 milioane de dolari.

Românca poate acumula cel puțin 10 puncte și cel mult 1.000 de puncte – dacă va triumfa la Miami Open. Acest lucru o va propulsa din nou în vârful ierarhiei mondiale. În cel mai puțin favorabil scenariu, în cazul în care va pierde în prima rundă, Simona se va regăsi începând cu data de luni, 1 aprilie, în apropierea poziției 1.140 în clasamentul WTA.

Iată ce locuri ar mai putea ocupa Simona Halep după turneul de la Miami:

  • 811 WTA, cu 35 de puncte, dacă ajunge în turul al doilea,
  • 627 WTA, cu 65 de puncte, dacă se califică în turul trei,
  • 463 WTA, cu 120 de puncte, dacă merge în optimi,
  • 322 WTA, cu 215 puncte, dacă ajunge în sferturi,
  • 197 WTA, cu 390 de puncte, dacă joacă în semifinale,
  • 117 WTA, cu 650 de puncte, dacă se oprește în finală,
  • locul 69 WTA, cu 1.000 de puncte, în cazul în care câștigă marele trofeu.

Constănțeanca va solicita să fie pusă pe locul 54 WTA

Pentru a reveni în Top 100 WTA, Simona Halep este nevoită să câștige turneul de la Miami. Cu toate acestea, acest obiectiv pare a fi aproape imposibil. Românca nu a mai disputat niciun meci oficial din 29 august 2022.

Constănțeanca se afla pe locul al 9-lea în clasamentul WTA în luna octombrie 2022, fiind în Top 10, când a fost suspendată pentru dopaj. Reducerea suspendării de către TAS la doar 9 luni ar fi trebuit să o readucă pe Simona Halep în circuit în iulie 2023. Cu toate acestea, a rămas în afara competițiilor timp de 17 luni din cauza întârzierii procesului la Sport Resolutions.

Simona a anunțat că va face o cerere pentru a fi repusă pe locul ocupat la acel moment, care era 54 WTA. Însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse. În prezent, nu există nicio regulă care să specifice repunerea unui jucător în clasamentul WTA după ce a ispășit o suspendare mai mare decât cea dictată de TAS.