Fost nomenclaturist comunist, Silviu Brucan s-a desprins foarte repede atât de grupul format după revoluţie în jurul lui Iliescu, cât şi de tentaţia puterii politice. A preferat statutul de analist şi comentator politic, activitate în care s-a remarcat prin pertinenţă şi echilibru, într-o perioadă de mari derapaje deopotrivă la nivelul formei şi a fondului discursului public.

Din 1996, a fost invitat permanent al emisiunii de analiză politică „Profeţii despre trecut” de la Pro TV. În vara anului 2006 a colaborat cu Institutul PRO, unde a participat la mai multe seminarii alături de echipa de analişti din cadrul Institutului. „Este unul dintre oamenii rari care îşi pot schimba opiniile majore, adică însuşi nucleul convingerilor personale, şi apoi să se transforme într-un critic lucid al acestor idei. De obicei, foştii stalinişti şi foştii marxişti se agaţă cu disperare de idei, schimonosind realitatea în funcţie de aceste idei. Brucan a fost un marxist capabil de gândire critică şi-i vom simţi lipsa”, spunea Cristian Ghinea, analistul politic de la „Dilema Veche”, citat de HotNews.ro la moartea lui Brucan.

„Personaj-cheie al revoluţiei, ale cărei secrete sunt tot sub cheie”, crede Tia Şerbănescu. Rolul său în cadrul revoluţiei a fost nuanţat în 1994 de fostul premier Petre Roman, care susţinea în faţa Comisiei senatoriale pentru studierea evenimentelor din decembrie 1989 că Silviu Brucan a fost cel care a insistat ca soţii Ceauşescu să fie lichidaţi în orice fel.