Cresterea substantiala a activului net pentru toate cele cinci SIF-uri a fost determinata, in mare parte, de rezultatele financiare obtinute de bancile comerciale, de actiunile gratuite si dividendele pe care acestea le-au distribuit actionarilor. O contributie la cresterea activului net a avut si aplicarea formulei noi pentru calculul activului net, stabilita de normele elaborate de CNVM. Un clasament al SIF-urilor, stabilit pe baza activului net si al activului net pe actiune, stabileste ca lider SIF Transilvania. Cu un activ net per actiune de 5.291 lei, SIF Moldova reuseste sa paseze ultimul loc in pluton catre SIF Muntenia, care a diluat detinerile actionarilor prin majorari automate ale capitalului social cu dividendele neridicate de catre actionari. Astfel, SIF Muntenia are acum pe piata cu 60% mai multe actiuni decat SIF Moldova si cu 50% mai multe decat celelalte trei SIF-uri, aceste emisiuni de actiuni afectand in aceleasi proportii si profitul net pe actiune.

Cei din urma au devenit lideri

Analizate din punct de vedere al veniturilor si cheltuielilor, SIF-urile au inregistrat performante superioare perioadei similare din anul 2001. Campion absolut este SIF Moldova, care a obtinut venituri totale in valoare de 300 de miliarde lei si a avut cheltuieli de numai 31,5 miliarde lei, inregistrand, in acest fel, si cel mai mare profit net dintre cele cinci societati de investitii financiare. Presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, sustine ca plasamentele financiare au adus cele mai mari venituri, in timp ce investitiile in actiuni sau active au avut profituri mai mici. „Am participat anul acesta la majorarea de capital de la Aerostar Bacau, pentru a ne mentine cota detinuta in aceasta companie. Am investit capital si la Varotex Vaslui pentru a crea lichiditati si capital de lucru. Sper ca rezultatele acestor investitii sa apara incepand cu anul viitor”, afirma presedintele SIF Moldova. Investitiile in actiuni sau tranzactiile cu actiuni creeaza si alte probleme administratorilor SIF-urilor in afara de cele ale randamentului investitiei pe termen scurt. Astfel,cele cinci societati de investitii trateaza diferit modul in care operatiunile cu actiuni sunt reflectate in contabilitate. Tocmai din aceasta cauza nu se pot face comparatii intre SIF-uri la anumite capitole corespondente in bilant. In raportul sau, cenzorul extern de la SIF Banat-Crisana precizeaza: „Intrucat Ministerul Finantelor nu a reglementat metodologia inregistrarilor contabile specifice societatilor de investitii financiare, inregistrarea veniturilor si a cheltuielilor s-a efectuat in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata si cu modificarile ulterioare. In aceasta situatie, reglementarile anacronice duc, inevitabil, la situatii penibile. SIF-urile inregistreaza pierderi la activitatea de exploatare si beneficii la activitati financiare fara costuri. Directorul de strategie al SIF Banat-Crisana, Daniel Manate, sustine ca reglementarile sunt strict necesare SIF-urilor pentru a evita interpretarile in ceea ce priveste operatiunile administratorilor. „Mai avem inca pachete de actiuni de la Procesul de Privatizare in Masa(PPM), care sunt inregistrate la valoarea nominala, de 25.000 lei/actiune. Daca le vindem, avand in vedere starea actuala a companiei, nu obtinem decat 2-3.000 lei/actiune, iar diferenta pana la 25.000 lei este inregistrata ca pierdere, pentru ca nu avem posibilitatea de a inregistra actiunile la valoarea lor reala”, afirma Daniel Manate.
Investitorii solicita mai multa transparenta
Investitorii care au plasat sume mari in actiuni emise de societatile de investitii financiare, reuniti in Asociatia Nationala a Investitorilor la SIF-uri(ANISIF), acuza lipsa de transparenta si de exactitate a datelor prezentate in rapoartele semestriale. Conform unei analize, realizata de reprezentantii ANISIF pe baza bilantului pentru primele sase luni ale acestui an, SIF Banat-Crisana si-a mentinut standardul, reusind o majorare a veniturilor cu 25%, in timp ce cheltuielile au crescut cu numai 10%, fata de aceeasi perioada din anul precedent.
Investitorii considera ca rezultatul financiar obtinut de SIF Moldova este cu atat mai bun cu cat aceasta societate de investitii are un activ net cu cel putin 1.000 de miliarde lei mai mic decat celelalte SIF-uri, ceea ce inseamna un randament al investitiei mai mare cu 20 -25% pentru fiecare leu investit. Adrian Manaila, membru in consiliul director al ANISIF, considera ca SIF Transilvania nu impresioneaza prin rezultate, cresterea veniturilor cu 14,2% fiind aproape egala cu cresterea cheltuielilor (13,9%). „In schimb, este surprinzatoare performanta realizata de SIF Oltenia, care a reusit sa-si imbunatateasca rezultatele prin reducerea cu 17% a cheltuielilor totale”, afirma Adrian Manaila.
In ce priveste rezultatele financiare obtinute de SIF Oltenia, operatorii pietei de capital si investitorii independenti (altii decat membrii ANISIF) s-au temut ca o data cu preluarea controlului asupra SIF Oltenia de catre un grup de investitori, in frunte cu Dinel Staicu, cheltuielile de administrare vor creste, in timp ce profitul va fi diminuat. Bilantul la sase luni pentru SIF Oltenia arata ca administratorii acestei societati de investitii obtin rezultate similare cu ceilalti administratori de SIF-uri.
„Nu acelasi lucru se poate spune insa despre SIF Muntenia, singurul dintre cele cinci care este administrat de o societate de administrare. Cheltuielile contabilizate de Muntenia Invest pentru administrarea SIF Muntenia s-au ridicat in primele sase luni la 81, 4 miliarde lei, mai mari cu cel putin 33% decat la oricare din celelalte SIF-uri, in timp ce veniturile au fost mai mici fata de SIF Banat-Crisana, SIF Moldova sau SIF Oltenia”, se precizeaza in raportul ANISIF.
In plus, pentru analizarea performantelor administratorilor, ANISIF a incercat sa realizeze un clasament bazat pe impozitul pe profit inregistrat la sase luni. Se stie ca SIF-urile inregistreaza o buna parte din venituri prin incasarea dividendelor pentru participatiile pe care le detin la diverse societati, in special la banci. Impozitarea dividendelor se realizeaza la sursa, SIF-urile inregistrand, in acest fel, venituri libere de impozit. Sunt impozitate numai veniturile obtinute din alte surse(speculatii, vanzari active). Interpretat in acest fel, impozitul pe profit poate deveni un indicator al performantei administratorilor, neinfluentat de calitatea portofoliului. Intr-un clasament stabilit pe baza acestui indicator lider este SIF Moldova, urmat de SIF Banat-Crisana. Alte doua SIF-uri, Oltenia si Transilvania, au inregistrat impozite mici, ceea ce arata ca se bazeaza pe veniturile din dividende. In ceea ce priveste SIF Muntenia, inca de anul trecut impozitul pe profit inregistrat era zero. Am incercat sa obtinem clarificari in ceea ce priveste activitatea desfasurata de Muntenia Invest ca administrator al SIF Muntenia, dar nici presedintele Theodor Mihaescu, nici vicepresedintele Marian Lazar nu au putut fi cooptati intr-o discutie pe aceasta tema.