Detalii de la Parlamentul European privind propunerea privind bugetul UE pentru anul 2024.

Propunere de buget al UE de 190 miliarde euro pentru anul 2024. Unde vor merge banii?

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a dezvăluit, în calitate de negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, care sunt principalele propuneri pentru viitorul buget al UE şi ce se poate face pentru un sprijin mai puternic îndreptat către Ucraina şi Republica Moldova.

Propunerea de buget de ridică la circa 190 de miliarde de euro, subliniază europarlamentarul român.

„Propunerea de buget al UE pentru 2024 acoperă prioritățile tradiționale europene, importante pentru România, precum coeziunea și agricultura. Dar trebuie să revizuim Cadrul Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute

Iată principalele elemente ale poziției mele, ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, asupra propunerii de buget înaintată aseară de Comisia Europeană:

În valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, propunerea cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii. Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor, beneficiază de suficientă finanțare.

Cu toate acestea, vedem că în ultimul an au apărut noi priorități, neprevăzute, ale Uniunii Europene, pentru care cetățenii din România și din toate țările membre așteaptă să venim cu soluții și cu finanțare adecvată.

Oamenii așteaptă să ajutăm și mai mult întreprinzătorii și fermierii noștri afectați de consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina și să investim mai mult în măsuri pentru creșterea siguranței oamenilor, în contextul amenințărilor din exterior.

Trebuie să întărim și mai mult economiile și să continuăm investițiile în tranziția verde și în reducerea dependenței energetice de Federația Rusă.

Studenților care participă la Programul Erasmus trebuie să le oferim burse mai mari, ajustate la realitatea din țările membre și la inflația în creștere”, se arată în mesajul lui Siegfried Mureşan.

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE, trebuie revizuit

În continuare, Mureşan a vorbit despre nevoia de alocări suplimentare pentru Ucraina şi Republica Moldova, necesare pentru ca ţările UE să poată continua să trăiască în siguranţă, înconjurate de vecini stabili şi siguri.

Siegfried Mureşan insistă şi pentru mai multă flexibilitate bugetară, având în vedere cheltuielile neprevăzute ce ar putea apărea în următorul an.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranță și stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjurați de state vecine stabile și sigure.

Pentru toate aceste priorități noi ale Uniunii Europene și pentru eventuale alte cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an, resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget.

Tocmai de aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul meu este să identificăm noi resurse pentru a aloca suficientă finanțare tuturor acestor priorități.

Avem, așadar, nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE.

De aceea, aștept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale.

Voi începe acum munca împreună cu toate comisiile de specialitate și cu toate grupurile politice proeuropene pentru a defini în detaliu prioritățile bugetare ale Parlamentului European. Obiectivul meu este să adoptăm la timp un buget pentru anul 2024 puternic, care să acopere nevoile de finanțare”, a mai transmis europarlamentarul român.