in cadru festiv, o premiera pentru privatizarile derulate de APAPS, fost FPS, a fost deschisa oferta facuta de INM Holdings – ISPAT International, si au demarat negocierile pentru icheierea contractului de privatizare. inca iainte de a deschide plicurile depuse de singurul participant la licitatie, seful APAPS a declarat ca s-a convenit cu ofertantul prelungirea de negocierilor pina i septembrie.
Pe ultima suta de metri a termenului de depunere a ofertelor au fost operate citeva modificari i dosarul privatizarii Sidex, Ovidiu Musetescu presedintele APAPS, considerindu-le doar actualizari. Una dintre aceste modificari include i dosarul negocierilor si preluarea de catre cumparator a creantelor statului pentru constructia Combinatului pentru imbogatirea minereului de fier de la Krivoirog – Ucraina. Potrivit datelor comunicate la sfirsitul anului trecut, partea romina a realizat 90% din lucrarile prevazute i contract. Pentru finalizarea lucrarilor ar fi nevoie de ica 200 milioane dolari. Volumul investitiilor realizate pina i prezent la Krivoirog de catre Rominia este de 850 milioane de dolari. Clauzele contractuale prevad ca plata se va face dupa finalizarea investitiei ce revine Rominiei, prin livrarea de pelete (concentrat de minereu de fier) timp de zece ani. Aceasta materie prima urma sa fie prelucrata integral la Sidex Galati.
in conditiile i care combinatul galatean era vindut fara a tine cont de Krivoirog, proprietarul Sidexului nu mai putea fi obligat sa achizitioneze minereu din Ucraina, recuperarea sumelor investite fiind, practic, imposibila. Cea mai buna solutie ramine astfel predarea integrala a drepturilor de recuperare a creantelor catre viitorul proprietar al Sidex. Un capitol aprins al negocierilor il va reprezenta valoarea la care LNM Holdings – Ispat va fi dispus sa rascumpere creantele. Nu-i exclusa nici varianta continuarii investitiei de la Krivoirog si plata esalonata a datoriilor catre partea romina, corespunzatoare termenelor de livrare a peletelor de fier. in acest caz industria romineasca ar mai beneficia de ceva comenzi, iar Grivco, actionar la Uzinexport, antreprenorul general la Krivoirog, ar fi partial recompensat pentru ratarea preluarii Sidex. Pretul peletelor stabilit cu partea ucrainineana este de 28 USD/tona, fata de 32 USD/tona pe piata internationala, avantajos pentru Sidex, transportul efectuindu-se doar pe cale fluvio-maritima. Pentru Sidex, necesarul financiar estimat pentru urmatorii doi ani este: datorii restante – 610 milioane USD, investitii minimale – 520 milioane USD, investitii pentru protectia mediului – 72 milioane USD, datorii catre sindicatul bancar international: 30 milioane USD, capital minim de lucru – 250 milioane USD.