Investitorii au o nouă piaţă spot la dispoziţie, cea de la Sibiu. Deocamdată însă, singurul titlu disponibil este cel al Bursei Sibex, care s-a listat pe platforma proprie în momentul lansării.

Prima listare de anul acesta de pe piaţa românească de capital a avut loc la Sibiu şi a avut ca obiect chiar Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri din oraş. Lansarea pieţei la vedere de la Sibex, care va face concurenţă Bursei de Valori Bcuureşti, înseamnă  mărirea  atractivităţii pieţei autohtone în ansamblu.

Tranzacţionarea ac­ţi­unilor emise de Sibex a fost făcută posibilă printr-o listare administrativă (fiind listate toate acţiunile din capitalul social al companiei), nu prin ofertă publică iniţială. Sibex a devenit astfel prima bursă din Europa Centrală şi de Est care se listează pe propria platformă, o altă premieră fiind dată de timpul foarte redus de întocmire a prospectului de admitere la tranzacţionare. Banca Comercială Română (BCR), intermediarul listării, a semnat contractul cu Sibex la finele lui noiembrie, prospectul fiind întocmit în doar câteva săptămâni. „Am realizat într-un timp record, şase săptămâni, ceea ce în general se realizează în şase luni, respectiv întocmirea prospectului şi obţinerea tuturor aprobărilor necesare în vederea listării“, spune Dan Weiler, director executiv al Direcţiei Corporate Finance & Investment BCR.

Cele 21,52 milioane de acţiuni ale Sibex au fost listate la valoarea nominală, de un leu, iar primele tranzacţii au fost realizate la preţuri între 2 şi 2,99 lei. O săptămână mai târziu, cotaţia a coborât până la 1,9-2 lei, ceea ce menţine oricum o dublare a valorii iniţiale. Capitalizarea Sibex se ridică astfel la aproximativ 43 milioane lei. Depozitarul Sibex, casa de compensare şi decontare a tranzacţiilor de pe piaţa spot a Sibex, a realizat astfel şi primele operaţiuni de profil, instituţia fiind înfiinţată obligatoriu pentru lansarea pieţei la vedere.

Polonezii de la Sibiu

Sibex oferă, în prezent, toate segmentele de tranzacţionare, respectiv o piaţă la vedere reglementată, care include acţiuni, obligaţiuni şi titluri de fond, o piaţă reglementată a instrumentelor financiare derivate şi un sistem alternativ de tranzacţionare. „În prezent, putem oferi o mulţime de oportunităţi companiilor private sau de stat, dar şi intermediarilor şi investitorilor, mai ales prin posibilitatea listărilor duble oferite de colaborarea cu Bursa de la Varşovia“, spune Teodor Ancuţa, preşedinte şi director general al Sibex.

Pe lângă bursa poloneză, care este şi acţionar al Sibex printr-un pachet de circa 2%, sibienii mai colaborează cu CME Group, rezultatul fiind lansarea derivatelor cu activ suport pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA), denominat în dolari. Prima listare dublă, la Sibiu şi la Varşovia, va fi făcută de Adeplast Oradea, însă valoarea ofertei publice iniţiale şi data de lansare a acesteia nu au fost încă stabilite.

195-46752-34_teodorancuta_04_c.jpgListarea dublă a companiilor, posibilă prin colaborarea cu Bursa din Varşovia, este una dintre principalele oportunităţi oferite de Sibex în prezent.
Teodor Ancuţa, preşedinte, Sibex

43 mil. lei este valoarea de piaţă a Sibex, dublu faţă de valoarea nominală a capitalului social, după o săptămână de tranzacţionare