Operaţiunea a fost una comună a agenţiilor de informaţii americană şi britanică şi ar fi facilitat interceptarea majorităţii reţelelor mobile de voce şi date din lume, potrivit site-ului The Intercept, care citează un document britanic secret oferit de Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA.

Unitatea însărcinată cu această operaţiune ar fi fost creată în 2010 de NSA şi de agenţia britanică de informaţii GCHQ (Government Communications Headquarters).

Ţinta a fost compania Gemalto, care produce două miliarde de cartele SIM pe an pentru 450 de furnizori de servicii, printre care AT&T, T-Mobile, China Mobile şi SoftBank Compania este înregistrată în Olanda şi are fabrici în întreaga lume, inclusiv în SUA.

Vicepreşedintele Gemalto, Paul Beverly, a declarat pentru The Intercept că este 'tulburat' şi 'îngrijorat' de ceea ce s-a întâmplat.

"Cel mai important lucru pentru noi este să înţelegem exact cum s-a făcut, pentru a lua toate măsurile astfel încât să ne asigurăm că nu se va mai repeta", a spus el pentru The Intercept, potrivit The Guardian.

După interceptarea comunicaţiilor private ale angajaţilor, spionii americani şi britanici au obţinut copii ale codurilor de criptare, ceea ce le-a permis ca, tehnic, să monitorizeze comunicaţiile mobile fără aprobarea sau cunoştinţa furnizorilor de servicii sau autorităţilor.

"Odată ce ai aceste coduri, decriptarea traficului (de voce şi de date) este o banalitate", declară Christopher Soghoian, specialist în tehnică al organizaţiei de apărare a drepturilor civile American Civil Liberties Union (ACLU).AGERPRES