Serghei Lavrov a obținut viză americană, deși era suspus sancțiunilor din SUA

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, dar şi alți membri ai aparatului diplomatic de la Moscova au obținut vize pentru Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

„Astăzi, au fost acordate vize lui (Serghei) Lavrov și mai multor membri ai delegației, care îl vor însoți la Adunarea Generală a ONU”, a indicat agenția rusă de presă Interfax.

Vizele pentru SUA fac posibilă participarea delegației ruse la viitoarea sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Vă amintim că, timp de săptămâni întregi, Rusia a criticat aspru Statele Unite ale Americii pentru că refuza să elibereze vize oficialilor ruși, împiedicându-i, astfel, să participe la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care va avea loc pe data de 20 septembrie 2022. Menționăm faptul că Guvernul de la Moscova a solicitat vize pentru 56 de diplomați ruși.

În virtutea acordului din anul 1947 privind sediul ONU, Statele Unite ale Americii sunt obligate să autorizeze accesul diplomaților străini la Naţiunile Unite, însă Guvernul de la Washington D.C. poate refuza eliberarea de vize din motive de securitate, terorism și politică externă. Vă amintim că, de când a izbucnit războiul în Ucraina, SUA interzic diplomaților ruși la ONU și delegațiilor ruse aflate în vizită să se deplaseze mai mult de 40 de kilometri de New York, fără acordul prealabil al Guvernului de la Washington D.C.

În februarie, autoritățile americane au impus sancțiuni împotriva lui Serghei Lavrov, acuzându-l că este „direct responsabil de noua invazie neprovocată și ilegală a Rusiei în Ucraina”, fiindu-i înghețate, astfel, toate activele și conturile din SUA.

Despre Adunarea Generală a Națiunilor Unite

Adunarea Generală a Națiunilor Unite este una dintre cele cinci organe principale ale Organizației Națiunilor Unite și unica în care toate statele au reprezentare egală. Puterile sale se rezumă la:

  • supravegherea bugetului Organizației Națiunilor Unite;
  • numirea membrilor ne-permanenți ai Consiliului de Securitate;
  • primirea rapoartelor de la alte organe ale Națiunilor Unite;
  • formularea de recomandări sub formă de Rezoluții ale Adunării Generale, care posedă un număr mare de organe subsidiare.

Adunarea Generală se reunește în cadrul sesiunilor anuale regulate, iar ultima sesiune anuală este din septembrie în decembrie, dar pot fi convocate și sesiuni speciale sau sesiuni urgente. Componența, funcțiile, competențele, votul, și procedurile sunt stabilite în capitolul IV al Cartei Organizației Națiunilor Unite.

Prima sesiune a fost convocată pe data de 10 ianuarie 1946, în holul central Westminster din Londra. Reprezentanți ai 51 de națiuni au participat la acea primă sesiune.

În decursul anilor ’80, Adunarea Generală a devenit un forum de dialog Nord-Sud unde se tratau problemele dintre națiunile industrializate și țările în curs de dezvoltare. Aceste aspecte au venit în prim plan din cauza fenomenului de creștere și schimbare a componenței ONU.

În 1945, ONU a avut 51 de membri, iar acum are 193 de membri, din care mai mult de două treimi sunt țări în curs de dezvoltare. Pentru multe țări în curs de dezvoltare, ONU este o sursa de influență în diplomație și în principalele lor piațe de desfacere.