MES, destinat ajutorării ţărilor din zona euro aflate în dificultate financiară, ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2012, cu un an înaintea datei iniţiale, şi va avea o capacitate împrumut de 500 de miliarde.
MES a fost aprobat cu 50 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă". Pentru finalizarea procesului de ratificare a MES în Polonia, documentul trebuie promulgat de preşedintele Bronislaw Komorowski.
Votul senatului polonez a avut loc cu o zi înaintea referendumului organizat în Irlanda pe aceeaşi temă. Potrivit ultimelor sondaje, majoritatea irlandezilor ar urma să voteze în favoarea tratatului, dar circa o treime dintre ei erau încă indecişi înaintea scrutinului. Un eventual vot negativ în Irlanda nu ar afecta intrarea în vigoare a tratatului, care devine aplicabil imediat ce va fi ratificat de 12 din cele 25 de state semnatare, însă nu ar permite Irlandei să participe la Mecanismul european de Stabilitate (MES) şi ar trimite un semnal negativ în contextul agravării crizei din zona euro.