Încă o lovitură pentru viitorul României, născută din dorința de a menține bugetul statului la o țină de deficit agreată de UE.   

Astfel, banii care în mod normal erau destinați investițiilor în spitale și pentru marile programe de combatere a unor maladii cronice, ar urma să fie transferați la buget pentru plata salariilor și a celorlalte cheltuieli curente ale statului. 

Practic, proiectul de OUG consultat de G4Media.ro prevede că vor fi abrogate din Legea 95/200 (privind reforma în domeniul Sănătății) a articolelor care prevedeau aplicarea taxei pe viciu și alimentarea din acești bani a bugetului Ministerului Sănătății.

În schimb, proiectul prevede introducerea unei noi taxe care va alimenta bugetul de stat, cel din care se plătesc salariile bugetarilor și cheltuielile curente cu administrația centrală.

Nou articol este acesta: Persoanele juridice care realizează încasări din activități publicitare la produsele din tutun și băuturi alcoolice contribuie cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoarea adăugată, care se constituie venit la bugetul de stat.

Proiectul de OUG este în acest moment în dezbaterea ministerelor avizatoare și conține mai multe modificări ale Codului Fiscal. 

Rămâne de văzut dacă Viorica Dăncilă, alături de miniștrii, va reuși să susțină un buget sustenabil pentru 2019.