Ministerul Transporturilor a găzduit, joi, semnarea de către un număr de 18 asociaţii, companii şi instituţii publice din România a Cartei Europene a Siguranţei Rutiere.

Evenimentul a avut loc în prezenţa domnului Enrico Grillo Pasquarelli – Director Transport Terestru, Direcţia Generală pentru Energie şi Transport din cadrul Comisiei Europene, precum şi a doamnei Maria Teresa Sanz-Villegas – Şef de Proiect din cadrul aceleiaşi direcţii.

Ministerul Transporturilor a fost reprezentat în cadrul ceremoniei de ministrul de resort, Ludovic Orban, şi de ministrul secretar de stat Septimiu Buzaşu.

În alocuţiunea ţinută în faţa invitaţilor, domnul Enrico Grillo Pasquarelli a arătat că ţinta iniţiatorilor acestei Carte este ca, până la sfârşitul acestui an, numărul victimelor accidentelor rutiere la nivel european să scadă sub 40.000.
“Statisticile arată că situaţia siguranţei rutiere are neapărat nevoie să fie îmbunătăţită. Prezenţa dumneavoastră aici e o dovadă că avem motive să privim viitorul cu optimism. Vă îndemn să treceţi la treabă şi să aplicaţi angajamentele pe care vi le-aţi asumat”, a fost îndemnul oficialului european. La rândul ei, doamna Maria Teresa Sanz-Villegas a subliniat faptul că principiile Cartei pot fi aplicate numai printr-o abordare integrată a tutror domeniilor conexe siguranţei rutiere şi printr-o răspundere comună. “Toată lumea are un rol de jucat aici, părinţi, profesori, cetăţeni”, a mai spus Şeful de Proiect al Cartei Europene.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat cu această ocazie că obiectivul instituţiei pe care o conduce este acela ca nici un accident să nu se mai producă din cauza stării infrastructurii sau a marcajelor necorespunzătoare. El a prezentat auditoriului măsurile pe care ministerul le are în vedere pentru a reduce accidentele rutiere.

Pentru ministrul secretar de stat Septimiu Buzaşu, “semnarea Cartei este doar începutul”. El a anunţat că vor fi create comitete de coordonare a siguranţei rutiere la nivelul judeţelor şi al localităţilor mai importante şi că există în derularea procedurii legislative parlamentare şi un proiect de lege pentru auditul siguranţei rutiere.

Sursa: MT