Semnal puternic din zona NATO. Un fost şef este de părere că aAdministraţia Biden trebuie să dezvolte o strategie pentru zona Mării Negre. Este vorba de generalul american în rezervă Philip M. Breedlove. Acesta e fost şef al NATO Europa şi cel care, în timpul administraţiei Obama, a contribuit la dezvoltarea strategiei pentru flancul de Est al NATO. El, a declarat marţi, într-o videoconferinţă că administraţia Biden trebuie să dezvolte o strategie pentru zona Mării Negre.

Breedlove conduce în prezent Frontier Europe, divizie a Middle East Institute. Activitatea  acesteia este concentrată exclusiv pe Marea Neagră. Ea este formată din cercetători care scriu despre această regiune.

„NATO trebuie să se concentreze pe disponibilitate”, a spus generalul Breedlove, senior consultant pentru compania Lockheed Martin. Această disponibilitate, a explicat el, înseamnă antrenament, exerciţii şi mobilitate în zonă.

El a trecut în revistă provocările din regiunea Mării Negre, chestiuni geopolitice legate de securitatea regională din zonă. E vorba de preluarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, conflictul din regiunea Donbass şi interferenţa mai multor puteri în Nagorno-Karabah, libertatea de navigare în nordul Mării Negre, prezenţa Turciei.

Este vitală pentru NATO

„Această regiune de importanţă vitală pentru NATO, pentru Europa şi pentru lume, abilitatea de a menţine libertatea de navigare în aceste ape, capacitatea naţiunilor noastre, a NATO şi a altor naţiuni interesate de a sprijini aliaţii şi partenerii noştri în regiune reprezintă toate o provocare la ordinea zilei”, a subliniat el.

Breedlove a mai spus că Ben Hodges (locotenent general în rezervă, n.r.) lucrează pentru un mare think-tank american şi el şi echipa lui scriu o lucrare despre o strategie privind zona Mării Neagre.

“Echipa mea scrie de asemenea o lucrare despre o strategie privind zona Mării Negre. Administraţia Biden trebuie să preia această chestiune, să dezvolte o strategie privind Marea Neagră. Noi propunem aceste lucruri acum pentru a face Guvernul nostru să înceapă discuţia despre o strategie pe Marea Neagră”, a comentat fostul șef al NATO.

Turcia trebuie ținută aproape

Despre Turcia, el a spus că trebuie ţinută aproape de NATO, nu îndepărtată din Alianţă.

„Domnul Erdogan îşi duce guvernul într-o direcţie care cauzează îngrijorări în multe capitale, dar, în fond, premisele nu s-au schimbat. Nu vom putea avea o abordare a Mării Negre dacă nu avem Turcia ca parte a acestui demers. Eu văd Turcia drept un aliat incredibil de important şi vital geostrategic în NATO. Trebuie să luptăm să ţinăm Turcia înăuntru Alianţei, şi nu să găsim metode de a o îndepărta. E clar că există nişte probleme, dar cred că sunt probleme ce pot fi rezolvate de oameni deştepţi”.

Fostul şef al NATO Europa a admis, potrivit News.ro, că Alianţa poate avea o surpriză strategică în Marea Neagră în următorii ani. El a dat exemplu 2014, cu preluarea Crimeei şi implicarea Rusiei în conflictul din regiunea Donbass. El este de părere că poliţia aeriană în zona Mării Negre, cu observare şi identificare, ar putea deveni apărare aeriană.