Afectate de criza datoriilor şi cei şase ani de recesiune din Grecia, cele mai mari patru bănci ale ţării – National, Eurobank, Alpha şi Piraeus – vor fi recapitalizate datorită ajutorului de stat de 27,5 miliarde de euro dar băncile trebuie să obţină o mică parte de pe piaţă pentru a evita să fie naţionalizate.

Banca Centrală a Greciei a estimat că necesităţile de capital ale Piraeus se ridică la 7,3 miliarde de euro, din care până la 2 miliarde de euro vor veni din emiterea de obligaţiuni convertibile în contingente (CoCos), iar aproximativ 5,3 miliarde de euro vor fi obţinuţi prin vânzarea de acţiuni.

Piraeus este prima mare bancă elenă care a anunţat că nu va avea probleme în îndeplinirea obiectivului de recapitalizare. ‘Suntem siguri, pe baza indicaţiilor pe care le avem, că vom reuşi să vindem pe piaţă cel puţin 10% din emisiunea de obligaţiuni planificată’, a declarat preşedintele băncii, Michalis Sallas, la o întâlnire a acţionarilor, unde s-a aprobat şi emiterea de obligaţiuni convertibile în contingente de până la 2 miliarde de euro.

Declaraţia sa vine la câteva zile după ce rivala Eurobank a anunţat că termenii planului de recapitalizare nu sunt suficient de atractivi şi a cerut stimulente mai importante pentru atragerea investitorilor privaţi Sallas.

Şi acţionarii Alpha Bank au aprobat emiterea de obligaţiuni convertibile de până la 2 miliarde de euro.

Afectate de criza datoriilor şi recesiunea prelungită, principalele patru bănci din Grecia vor fi recapitalizate prin emiterea de obligaţiuni convertibile şi acţiuni noi.

Anul trecut, autorităţile de la Atena au dezvăluit termenii planului de recapitalizare a sectorului bancar, potrivit căruia băncile vor emite obligaţiuni convertibile şi acţiuni pentru a îndeplini un raport al capitalului de bază de minim 6%. Potrivit deciziei cabinetului de la Atena, băncile greceşti vor emite noi acţiuni cu un discount de 50% faţă de preţul mediu din ultimele 50 de zile dinaintea emiterii. Bondurile convertibile vor plăti un cupon anual de 7%, cu o creştere progresivă de o jumătate de punct pe an şi vor fi convertite în acţiuni după cinci ani. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) va cumpăra toate acţiunile şi bondurile convertibile emise de bănci şi va deveni ce mai mare acţionar la băncile greceşti. HFSF a injectat deja 18,5 miliarde de euro în primele patru mari bănci din Grecia.

Piraeus Bank, care a preluat activele viabile ale băncii elene de stat ATEbank şi a acceptat să cumpere divizia din Grecia a Societe Generale, Geniki, a înregistrat pierderi de 629 milioane de euro în perioada ianuarie-septembrie 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres