"Banii aruncaţi din elicopter" sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile şi inflaţia. După ani de încercări disperate de a stimula creşterea economiei, unii bancheri şi oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiştii apreciază că "banii aruncaţi din elicopter" ar fi o soluţie în ultimă instanţă.

"Banii aruncaţi din elicopter" nu sunt o mană cerească – de fapt vor provoca goluri imense în bilanţurile băncilor centrale, a afirmat şeful Bundesbank, Jens Weidmann.

"În cele din urmă statele din zona euro şi prin urmare plătitorii de taxe vor sfârşi prin a fi nevoiţi să suporte costurile, deoarece ar afecta profiturile băncilor centrale o lungă perioadă de timp", a explicat Weidmann într-un interviu acordat grupului media german Funke.

Decizia de a acorda sau nu bani cetăţenilor şi modul de realizare au fost excesiv politizate şi ar trebui gestionate de guverne şi parlamente, băncile centrale neavând mandat pentru astfel de măsuri, a spus oficialul, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

"Nu ar fi altceva decât amestecarea completă a politicii monetare şi fiscale şi nu ar fi compatibilă cu independenţa băncii centrale. Politica monetară nu este un panaceu sau un substitut pentru reformele necesare în statele individuale şi nu va rezolva problemele Europei privind creşterea economiei", a avertizat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei.

Referindu-se la decizia BCE de a reduce dobânzile, Weidmann a afirmat: "Cu cât politica monetară ultra-relaxată durează mai mult, cu atât efectele ei devin din ce în ce mai slabe. În acelaşi timp, este adevărat că o accelerare mai mare duce la apariţia de riscuri mari şi efecte secundare".

Preşedintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori, săptămâna trecută, când a decis să reducă dobânda de bază la nivelul zero, pentru prima dată în istoria BCE, iar dobânda la depozite a fost redusă la nivelul record de minus 0,4%.

"Aşa cum au demonstrat alte bănci centrale, nu am atins încă limita minimă. Dacă noi şocuri negative vor înrăutăţi perspectiva sau în cazul în care condiţiile de finanţare nu se vor ajusta în direcţia sau în măsura în care este necesară pentru a stimula economia şi inflaţia, o reducere a dobânzi rămâne în arsenalul nostru", a declarat, vineri, Peter Praet, economist şef şi membru în comitetul executiv al BCE.

De asemenea, întrebat de către jurnalişti dacă BCE ar putea, pur şi simplu, să tipărească bani şi să îi distribuie cetăţenilor din zona euro, o formă extremă de relaxare a politicii monetare propusă de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metaforă a banilor aruncaţi din elicopter, Praet a spus că acest lucru este posibil, cel puţin teoretic. "Da, toate băncile centrale pot să facă acest lucru. Poţi să emiţi bancnote pe care să le distribui populaţiei. Întrebarea este dacă şi când este oportun să recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a subliniat Peter Praet.

La rândul său, la finalul şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiţia să acorde la rândul lor credite gospodăriilor şi companiilor. În plus, începând din luna aprilie a acestui an, achiziţiile lunare de obligaţiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

SURSA: Agerpres