'Ieri, 09.11.2015, preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a dispus şi semnat ordinele de eliberare din funcţie a domnilor Ioan Dragomir şi Marian Bosianu, directori generali ai direcţiilor regionale ale finanţelor publice din Timişoara şi Iaşi. Decizia survine ca urmare a deciziei acestora de a nu solicita aparatului central al ANAF, în conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare', se menţionează într-un comunicat al ANAF.

Potrivit sursei citate, şeful ANAF a decis să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcţiei de Antifraudă Fiscală şi în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenţa unui inspector al Direcţiei de Integritate în cadrul comisiilor de examinare. În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, urmând ca, din componenţa fiecăreia, să facă parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generale de Integritate (DGI).

'Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa', a declarat Gelu Ştefan Diaconu.

Potrivit ANAF, atât ANFP (Agenţia Naţională de Funcţionarilor Publici – n.r.) cât şi reprezentanţii Sedlex au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate realiza decât la solicitarea direcţiilor regionale.

'Din acest motiv, având în vedere că scopul final al acestei măsuri îl reprezintă eliminarea examenelor aranjate şi permiterea accesului la promovări doar pe baza competenţelor profesionale, directorilor generali din teritoriu li s-a solicitat să asigure îndeplinirea formalităţilor procedurale. Din cei 8 directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iaşi şi Timişoara au refuzat să îndeplinească solicitarea preşedintelui ANAF, încercând să blocheze astfel prezenţa unui inspector al DGI în cadrul comisiilor de examinare', se menţionează în comunicatul citat. AGERPRES