UPDATE: Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, nefiind emisă nicio altă decizie a Consiliului pe această temă, informează Preşedinţia.

‘Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘C.F.R. Marfă’ – S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT’, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Preşedinţia a anunţat joi că şeful statului Traian Băsescu a decis convocarea ‘de urgenţă’ a unei şedinţe CSAT, ca urmare a unei solicitări a Guvernului.

Vineri dimineaţă, Guvernul a transmis un comunicat de presă în care preciza că nu a cerut convocarea ‘de urgenţă’ a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de hotărâre de Guvern referitor la privatizarea CFR Marfă, notează Agerpres.

‘Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca ‘de urgenţă’ CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi ale celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot’, se mai arăta în comunicatul Guvernului.

Executivul a intrat în vacanţă începând de joi, membrii Cabinetului desemnând câte un secretar de stat care să coordoneze activitatea fiecărui minister, în timp ce în locul primului-ministru Victor Ponta a rămas vicepremierul Gabriel Oprea. Preşedinţia a anunţat joi că, în cazul în care premierul nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT, este invitat, fără drept de vot, conform legii, vicepremierul Oprea.

Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, premierul Victor Ponta anunţând că urmează ca actul normativ să fie transmis CSAT spre avizare.
Membrii CSAT sunt preşedintele Traian Băsescu (preşedintele CSAT), premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor Publice, viceprim-ministru Daniel Chiţoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, iar Ion Oprişor este secretarul Consiliului.