Deși imbatabilii cartofi prăjiți cu brânză rasă deasupra și un piure combinat cu brânză rămân în topul preferințelor, există un preparat mai puțin cunoscut, dar la fel de gustos. Feta Greek Fries sunt versiunea mai ușoară și perfectă a cartofilor prăjiți cu brânză. Delicioasă, ușor de preparat, aceasta poate fi o garnitură perfectă, la orice oră, și care nu necesită mult timp de preparare.

Unele rețete sugerează adăugarea lămâii la cartofi, înainte de a fi băgați la cuptor. Puteți face acest lucru punând felii de lămâie, adăugând zeama de lămâie sau doar coaja. Pur și simplu stropiți zeama de lămâie direct peste cartofi, alături de sare, piper, oregano și ulei de măsline. Usturoiul și cimbrul completează, de asemenea, lămâia. Adăugarea lămâii poate avea un cost: umiditatea citricelor ar putea să împiedice cartofii să se coacă complet în cuptor. Puteți însă să adăugați citrice doar după ce cartofii s-au copt deja.

Secretul cartofilor perfecți

Cheia pentru a face cartofi crocanți preparați la cuptor este să înmuiați cartofii tăiați într-un castron cu apă înainte de a-i coace. Astfel, amidonul este îndepărtat și ajută cartofii să devină mai crocanți. După ce cartofii tăiați s-au înmuiat în apă timp de 30 de minute, uscați-i.

Ingrediente necesare pentru 4 porții

  • 8 căni de apă
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • ½ linguriță sare
  • 1 ½ kg de cartofi curățați
  • 2 ½ linguri ulei de măsline extravirgin
  • ¼ cană brânză feta mărunțită
  • 1 lingură oregano proaspăt, tocat mărunt
  • 1 linguriță coajă de lămâie

Lăsați-i să se coacă până devin aurii și crocanți

Tăiați cartofii pai, așa ca pentru cartofi prăjiți. Puneți-i în oală, reduceți focul la mediu și fierbeți-i aproximativ 8 minute. Scoateți apoi cu grijă cartofii și transferați-i pe un prosop curat de bucătărie, lăsându-i puțin să se usuce. Puneți-i apoi într-un castron mare și amestecați-i cu ulei. După care puneți-i în tavă, într-un singur strat. Lăsați-i să se coacă până devin aurii și crocanți, în jur de 30 până la 40 de minute. Între timp, amestecați într-un bol brânza feta, oregano și coaja de lămâie sau sucul ei. După ce ați scos cartofii din cuptor, presărați peste ei amestecul de brânză feta.

Cartofii înveliți în folie se aburesc, în loc să se coacă

Internetul abundă în rețete care recomandă punerea cartofilor în folie de aluminiu înainte de a-i băga la cuptor. În timp ce susținătorii acestei metode sugerează că rezultatul va fi un cartof copt mai umed, tocmai aici este problema, susțin experții. Învelirea unui cartof în folie înainte de a-l coace va prinde multă umiditate, iar acest lucru va aburi cartoful, în loc să să-l coacă. Rezultatul va fi o porție de cartofi cu textură umedă, nicidecum una cremoasă și pufoasă. Ca să nu mai spunem că, preparați astfel, cartofii nu vor mai avea acea crustă exterioară crocantă, caracteristică pentru cartofii copți.

La ce temperatură ar trebui să se coacă

Experții recomandă coacerea cartofilor la o temperatură de 425 de grade F, timp de o oră, până când coaja este crocantă și interiorul este pufos și fraged. Aceasta este o tehnică obișnuită în Anglia, unde așa-numiții „cartofi jacket” sunt foarte îndrăgiți. Britanicii merg și mai departe. Ei preferă să prepare cartofii copți fără pic de ulei, direct pe grătarul cuptorului, timp de două ore. Apoi deschid cuptorul, pentru a elibera mai mult abur și umezeală și îi mai lasă încă 10-15 minute. Rezultatul: cartofii sunt bine copți și foarte crocanți la exterior!