Secretarul de stat american Antony Blinken, a spus, la București, că între SUA și România este o alianță bazată pe valori comune, „pe care le vom apăra când vom fi atacați”.

România și SUA au „o alianță de neclintit”

„Este minunat să mă întorc la București”, a spus Antony Blinken, care a mai fost în România atunci când președintele american Bill Clinton și președintele român Emil Constantinescu au semnat parteneriatul strategic dintre cele două țări, în urmă cu 25 de ani.

„A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut în acel timp să își închipuie cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale”, a precizat Blinken.

El a spus că România și SUA au „o alianță de neclintit bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacați”.

„Într-adevăr am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez relațiile interpersonale, schimburile în domeniile academic și cultural care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a mai spus Antony Blinken.

Antony Blinken şi Nicolae Ciucă participă la expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”

Antony Blinken și Nicolae Ciucă au participat la expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american, la Ateneul Român.

Expoziţia se axează pe tema „Noi, Poporul”/ „We the People” care este faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează, precizează Ambasada SUA la Bucureşti.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului strategic în anul 1997.

Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

Expoziția va ajunge la Sibiu pe 8 decembrie

Până în prezent, expoziţia fotografică a fost prezentată la Craiova (17 august – 19 septembrie) şi Timişoara (27 septembrie – 24 octombrie).

Din 26 octombrie şi până pe 30 noiembrie, ea este deschisă în Bucureşti.

În continuare, ea „va călători” la Sibiu (8 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023), la Cluj-Napoca (11 ianuarie – 7 februarie 2023), la Iaşi (8 februarie – 7 martie 2023) şi la Constanţa (9 martie – 6 aprilie 2023).