Prețul cafelei Arabica a crescut în ultima lună cu 25%, pe măsură ce perspectiva pentru un deficit al rezervelor pentru 2019-2020 a început să intre în atenție, scrie Ole Hansen, Director de strategie mărfuri la Saxo Bank. Timp de mai multe luni, cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru pozițiile short ale fondurilor de acoperire dat fiind randamentul pozitiv rezultat în urma deținerii și rulării o poziție short pentru contracte futures.

Cu toate acestea, randamentul rulat pe un an a scăzut acum la sub 10% de la un vârf de peste 16% la începutul anului. Evoluția pozitivă viitoare depinde dacă fondurile abandonează strategia și încep să acumuleze o poziție long pentru prima dată de la începutul anului 2017.

Ole Hansen mai spune că sectorul agricol este amestecat, soia și bumbacul aflându-se în scădere, în timp ce cafeaua a continuat să crească pe baza unor date economice îmbunătățite.

Pe de altă parte pierderile înregistrate în domeniul energiei, cele mai mari în sectorul gazelor naturale și mai ales în cel al metalelor industriale, din cauza prăbușirii nichelului, au fost compensate doar parțial de câștigurile înregistrate în sectorul metalelor prețioase și al platinei.

Datele economice ale economiilor principale continuă să sublinieze faptul că, cel mai probabil, punctul cel mai scăzut al creșterii globale este o chestiune de viitor, nu de trecut.