Se scumpesc țigările în România! Acest lucru se va întâmpla marți, pe 16 ianuarie. Principalul producător de țigări din țară va majora prețurile, în medie, cu 1 leu pe pachet. Această decizie vine după ce și un alt competitor a anunțat recent creșteri ale prețurilor la pachetele de țigări. Ultima ajustare de preț a avut loc în iulie anul trecut, când și atunci a fost înregistrată o creștere de 1 leu pentru un pachet de țigări.

Se scumpesc țigările în România

Săptămâna trecută, JTI a majorat prețurile pachetelor de țigări cu un leu săptămâna trecută, ca urmare a majorării accizelor. Acum, și ceilalți doi mari jucători din industria tutunului din România, BAT și Philip Morris, au adoptat o măsură similară. BAT a implementat această creștere încă de la începutul săptămânii curente. Philip Morris a urmat această tendință din a doua zi a săptămânii, conform datelor analizate de Profit.ro.

Prin urmare, BAT a anunțat o creștere de preț de un leu pentru pachetele de țigări pe care le comercializează. Începând de astăzi, un pachet de Kent 100, Rothmans Blue sau Lucky Strike va costa 26,5 lei, în timp ce prețul unui pachet de Pall Mall Blue va ajunge la 25,5 lei. Dunhill va fi vândut la 28 de lei, în timp ce Viceroy va avea un preț de 25 de lei.

Prin urmare, începând de marți, pachetele produse de Philip Morris vor suferi o creștere de preț. Astfel, un pachet de Marlboro va costa 26,5 lei, în timp ce prețul unui pachet de LM va ajunge la 25 de lei, iar unul de Chesterfield va avea un preț de 22 de lei.

Țigările s-au scumpit la 1 ianuarie, ca urmare a creșterii accizelor

Ca urmare a majorării accizelor, țigările încep să se scumpească. Tabac Trafic SRL a anunțat noile prețuri valabile începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, un pachet de Panonia va costa 19,5 lei. În același timp, unul de Silverado se va situa la 19,3 lei.

Conform noilor reglementări ale Codului Fiscal, acciza la mia de țigarete a crescut de la 625,97 lei în 2023 la 672,92 lei în 2024. În conformitate cu prevederile de anul trecut, creșterea ar fi trebuit să fie la un nivel de doar 656,97 lei în 2024 și 687,97 lei în 2025, pentru ca în 2026 să ajungă la 718,97 lei.

În comparație cu prețurile practicate în prima jumătate a anului trecut, cele de la 11 ianuarie vor fi cu 2 lei mai mari pe pachet și cu 2,5 lei peste cele de la începutul anului anterior.