EDUCATIE Peste 3.700 de tineri au plecat la studii in strainatate pe banii statului roman in ultimii cinci ani

Guvernul vrea sa mareasca numarul burselor de studii in strainatate, dar si sa traga foloase de pe urma tinerilor scoliti. Din acest an, regulile concursului de admitere s-au schimbat. Tinerii vor beneficia de mai multe finantari, dar vor avea si responsabilitati.




In fiecare an, studentii si absolventii invatamantului superior au la dispozitie cateva sute de burse de studiu in strainatate, administrate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), pentru care Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS) organizeaza concursuri. Desi acest sistem functioneaza din 1996, gradul de acoperire a ofertelor nu a fost niciodata integral si nici nu a asigurat intrarea in competitie a tuturor celor interesati sa progreseze profesional.



De vina au fost sistemul de informare, dar si comoditatea multor tineri de a se mobiliza din timp si de a-si urmari un plan de cariera. “Mi-am propus sa merg de acum incolo pe la toate institutiile de invatamant din tara si sa adun studentii in amfiteatre, pentru a le pune la dispozitie toate informatiile de care au nevoie pentru a se prezenta la concursul de obtinere a unei burse”, isi anunta intentiile Maria-Magdalena Jianu, director ONBSS. “Vreau sa largesc si gama burselor, prin introducerea unora destinate special etniilor, pentru formare in stiinte politice si olimpicilor. In felul acesta, vor fi mai multe burse, la finantarea carora vor contribui comunitatile etnice si partidele politice, care vor beneficia astfel de dezvoltarea unor domenii si interese specifice.” Conducerea actuala a ONBSS spera, in felul acesta, sa atraga studenti si din centrele universitare mici, din localitati mici de provincie sau din mediul rural. Statisticile efectuate demonstreaza ca, pana acum, majoritatea bursierilor au provenit din marile centre universitare, clujenii situandu-se pe primul loc, pe urmatoarele locuri fiind inregistrati bucurestenii si iesenii. Incepand cu acest an, vor avea acces la bursele de stat si studentii din institutiile private de invatamant. In felul acesta, reprezentantii ONBSS spera sa convinga conducerea acestor facultati sa contribuie, asa cum prevede legea, la fondul valutar al MEC.


Conducerea Oficiului are in vedere mai multe schimbari pentru acest an. Cea mai importanta vizeaza eliminarea “abonatilor pe familii” la bursele de stat. Prin noua hotarare adoptata, s-a limitat dreptul doar la o singura bursa de stat pentru orice persoana, lasan-
du-se accesul neingradit la bursele unilaterale sau bilaterale oferite de diverse state, cu conditia suportarii tuturor cheltuielilor care cad in sarcina MEC. De asemenea, incepand cu acest an, se va introduce interviul care va avea o importanta semnificativa in clasificarea candidatilor. “Dupa evaluarea dosarelor, tinerii admisi vor avea un interviu cu profesori de specialitate, pe tema proiectului ales, si cu un psiholog, care va decide daca, din punct de vedere emotional si atitudinal, sunt capabili sa faca fata solicitarilor sau schimbarilor pe care le presupune plecarea si acomodarea intr-un mediu strain”, explica Maria-Magdalena Jianu.


Cea mai relevanta schimbare insa este cea referitoare la evaluarea rezultatelor. Tinerii intorsi din stagiile de studii vor fi monitorizati prin intermediul conducerii facultatilor din care provin sau a organizatiilor in care lucreaza. Ei vor fi obligati sa se implice in realizarea unui anumit numar de lucrari, proiecte sau activitati, in domeniul in care s-au pregatit in strainatate si intr-un interval de timp proportional cu durata stagiului platit de statul roman. In felul acesta se va continua procesul de dezvoltare in cariera a tinerilor care vad in aceste burse doar posibilitatea unor schimburi de experienta sau a unor noi modalitati de socializare. Foarte multi studenti, cu spirit de aventura, se inscriu in programele ONBSS doar pentru a cunoaste tari exotice sau pentru ca altfel nu pot ajunge in diferite tari din Occident sau din America, si nu pentru achizitii profesionale. Numai absolventii de master sau doctoranzii, care urmaresc realizarea anumitor lucrari de specialitate, se orienteaza strict spre domeniile de interes si dupa reputatia anumitor institutii de invatamant, fara sa-i preocupe tara de destinatie.


ONBSS a lansat deja oferta de burse pentru anul universitar 2006-2007 pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate, structurata pe doua tipuri:
• Burse pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate finantate de Guvernul Romaniei (600 de luni de bursa, fractionabile in functie de criteriile de selectie ale Oficiului si numarul de candidati eligibili).
• Burse in cadrul acordurilor bilaterale de colaborare si burse acordate unilateral de alte state (374) + 505 luni – bursa, fractionabile in diverse perioade, stabilite de tarile care le acorda.
Bursierii romani trimisi in strainatate, pentru stagii de studii universitare si postuniversitare, beneficiaza de bursa lunara in valuta de pana la 1.000 USD, destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, de cazare, transport local, procurarii de carti si rechizite si, eventual, plata unor taxe scolare pe perioada aprobata pentru studii in strainatate, cat si de bilete de transport international pana la locul de stagiu si retur, o singura data intr-un an universitar.


In cazul burselor in acord bilateral si al burselor acordate unilateral, oferta se refera la burse de studii in strainatate pentru studii universitare complete sau partiale, studii postuniversitare complete sau partiale, stagii de cercetare/ specializare, stagii complete de doctorat, cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie). Castigatorii beneficiaza de burse finantate de guvernul tarii primitoare, care acopera cheltuielile de intretinere in strainatate, asistenta medicala in caz de urgenta, transport intern, conform documentelor de colaborare bilaterala sau ofertelor unilaterale, dupa caz, burse lunare in valuta, acordate de MEC in completare, si bilete de transport international (dus-intors) o singura data intr-un an.



Franta si SUA sunt preferatele tinerilor studiosi

Preferintele geografice ale bursierilor romani intre 1999 si 2005 s-au concentrat asupra tarilor occidentale. Marea Britanie s-a dovedit extrem de riguroasa in primirea tinerilor nostri la studii.

Franta 36%


Marea Britanie 9%


Italia 9%


Germania 9%


Spania 7%


Belgia 5%


SUA 5%


Elvetia 4%


Olanda 3%


Austria 2%


Suedia 2%


Ungaria 2%


Grecia 1%


Danemarca 1%


Portugalia 1%


Alte 14 tari 4%