Guvernul acestei țări are intenția de a muta capitala. Orașul cu pricina este pe o insulă care a ajuns să se scufunde din cauza supraaglomerării. Metropola are 10 milioane de locuitori, iar aproape 40% din suprafața ei este sub nivelul mării. Dacă sunt luate în calucl și orașele satelit ale capitalei, populația ajunge la 30 milioane de locuitori.

Este vorba despre orașul Jakarta, capitala Indoneziei. Se pare că preşedintele Indoneziei, Joko Widodo se gândește să mute capitala pe insula Borneo. Ar fi trei orașe în Indonezia care ar putea găzdui noua capitală, însă deocamdată nu au fost date prea multe detalii de către oficiali.

„Guvernul este hotărât în privinţa relocării capitalei ţării”, a scris Joko pe contul său oficial de Twitter.

„Începând de anul trecut, Agenţia Naţională pentru Dezvoltare a efectuat un studiu asupra aspectelor economice, socio-politice şi de mediu ale planului”, a spus el, citat de Agerpres.

Unul din orașele care ar putea deveni noua capitală a Indoneziei este Palangkaraya din Borneo. Această regiune ar fi ferită de cutremure şi de erupţii vulcanice, potrivit experților.

“O astfel de mutare ar putea dura până la 10 ani şi ar putea costa până la 33 de miliarde de dolari”, a declarat ministrul Dezvoltării, Bambang Brodjonegoro .

Motivele principale pentru care se dorește mutarea capitalei sunt blocajele în trafic, inundaţiile frecvente şi scufundarea rapidă a terenului.

„Pierderile economice cauzate de blocajele în trafic sunt estimate la şapte miliarde de dolari anual”, conform Guvernului indonezian.

Actuala capitală a Indoneziei, metropola Jakarta, se scufundă cel mai rapid din lume. Un număr de 13 râuri străbat suprafața orașului, iar terenul este unul mlăștinos, nefavorbail pentru un oraș atât de populat. Până în 2050, Jakarta s-ar putea scufunda în totalitate. Jakarta se scufundă anual cu 15 centrimetri.

“Posibilitatea ca Jakarta să se scufunde nu este o glumă. Dacă analizăm măsurătorile făcute până acum și viteza cu care apa înaintează spre uscat, până în 2050, 95% din nordul orașului va fi scufundat”, spune Heri Andreas, care a studiat miscările pământului în ultimii 20 de ani, la Institutul de Tehnologie din Bandung.