„Se pune problema unei ordonanțe militare care să împiedice demisia. Se discută acest subiect. În perspectiva imediată am făcut o modificare administrativă. Cei care își dau demisia trebuie să aibă un preaviz de 90 de zile”, a declarat Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru Antena 1.

Informația vine în contextul în care, azi, la Orăștie, secția ATI a spitalului local s-a golit de personal medical. Singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere din acea secţie au demisionat. Pacienții au rămas în grija unei asistente…

Grațiela Achim, managerul Spitalul Muncipal Orăștie s-a declarat uluită.  ”Sunt stupefiată! Se simt amenințate, în pericol, că pot deveni victime colaterale ale acestui virus nou. Este un calvar! Nu o să fie activitate pe terapie intensivă, în dimineața asta noi, culmea, chiar în dimineața asta, aveam întâlnire cu un alt medic pe care voiam să-l luam în cadrul spitalului. Doamna a decis să vină la noi, va fi incadrată, dar își va putea începe activitatea doar după Paști”.

Acțiunea de la Orăștie nu este unică. Ieri, mai mulți medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat anul trecut, și-au dat demisia după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19, adică să trateze pacienți infectați cu coronavirus. Managerul spitalului spune că este greu „să ieși la luptă cu mâinile goale”.

Managerul Spitalului din Mioveni, Horia Trăilă, a declarat că mai mulţi medici din unitatea pe care o conduce şi-au înaintat demisiile, dar nu au fost acceptate.

„Nu pot să accept. Nemulţumirea este legată de faptul că dacă ieşi la luptă trebuie să cunoşti câte gloanţe ai. Când ieşi la luptă cu mâinile goale e greu. Nu poţi face un plan”, a declarat Trăilă.

Acesta nu a precizat câţi medici au recurs la acest gest şi nici dacă spitalul va deveni, până la urmă, suport COVID-19.

Spitalul din Mioveni a fost inaugurat anul trecut şi a costat 68 de milioane de euro, fiind construit de la zero.

Noua ordonanță luată în calcul va elimina astfel de situații incredibile.