Antrenorul echipei naţionale de handbal feminin a României, Tomas Ryde, a explicat ce se va întâmpla cu el după Mondialele din Japonia, unde fetele noastre joacă în aceste zile. Suedezul spune că mai are opt luni de contract cu Federaţia şi intenţionează să rămână la cârma Naţionalei, pentru a merge la Jocurile Olimpice.

„Am contract până în august 2020, deci până după Jocurile Olimpice. Acesta este planul, să evoluăm la Tokyo!”, a declarat Ryde pentru Gazeta Sporturilor.

După succesul fenomenal cu Ungaria, Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, spunea şi el că şi-l doreşte pe Tomas Ryde la conducerea Naţionalei şi pentru Jocurile Olimpice.

Echipa este la jumătate din potenţial

Antrenorul suedez a analizat şi jocul echipei la aceste Campionate Mondiale. El recunoaşte că România este, deocamdată, doar la jumătate din potenţialul pe care ar trebui să-l aibă o echipă de clasă mondială.

„Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este clasă mondială, România e acum la nivelul 5, la jumătate”, spune Ryde.

El şi-a explicat această afirmaţie: „O să explic de ce zic doar nivelul 5. În primul rând, portarii pot fi mult, mult mai buni decât ce au arătat aici, dar ei sunt legaţi şi de defensivă. Apoi, noi nu existăm la nivel de contraatac. Această fază este foarte proastă fiindcă ne chinuim în apărare, tocmai din acest motiv, portarii ar trebui să ia mai multe mingi şi astfel putem pleca pe contraatac. Marele nostru punct slab acesta este, că nu ştim să dăm golurile uşoare, ci doar din atac poziţional. Dacă vom remedia această problemă, vom urca de la 5 la 8,5, uite aşa, bătând din palme. Garantat!”

Momentele foarte bune de la Mondialul din Japonia

Tomas Ryde a trecut în revistă şi câteva dintre momentele foarte bune ale echipei conduse, în teren, de Cristina Neagu.

„Modul în care ne-am ridicat cu Ungaria poate fi un punct de reper pentru această echipă. A fost un moment mare, care la un moment dat, o să vedeţi, ne va ajuta. […] O altă mare bilă albă aş trece-o la primele 40 de minute cu Rusia. Nici o altă echipă nu a reuşit să o anihileze pe Viahireva aşa cum am făcut-o noi două treimi din meci. E un alt moment pe care îl punem în bagajul de moral pentru viitor”, a declarat antrenorul Naţionalei.