Un înalt responsabil din executivul ucrainean a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru publicaţia menţionată că este posibil ca Ucraina să rupă contractul privind importul de gaze din Rusia (încheiat în iarna 2009) chiar foarte curând. În orice caz, înainte de începerea sezonului de încălzire, în cazul în care Kievul şi Moscova nu vor ajunge la un compromis în domeniul gazelor.

În acest caz, Ucraina va rezilia contractul şi va intenta proces Federaţiei Ruse la Curtea de Arbitraj din Stockholm, conform Kommersant-Ukraina.

După cum relevă media ruse, un astfel de scenariu fusese evocat de însuşi premierul ucrainean Mykola Azarov.’Ne împingeţi spre o situaţie în care singura noastră soluţie ar putea fi rezilierea contractului’, citează ziarul menţionat declaraţia primului ministru ucrainean la recentele negocieri cu omologul său rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Azarov, guvernul Ucrainei a consultat deja experţi autohtoni şi străini cu privire la posibilitatea unui litigiu cu Moscova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm şi este pregătit să declanşeze acţiunea.

Ucraina, care până acum are la activ ‘două războaie ale gazelor’ cu Rusia, insistă asupra renegocierii contractului încheiat în ianuarie 2009 de către fostul premier Iulia Timoşenko din cauza condiţiilor împovărătoare pentru ţară, în special în ceea ce priveşte preţul. În trimestrul doi al acestui an, Ucraina a plătit pentru gazele ruseşti 295,60 dolari pe mia metri cubi, iar în al doilea – 350 dolari pe mia metri cubi de gaze, după cum menţionează RIA Novosti.