Motivul unei amețeli, când ne ridicăm în picioare, se datorează, probabil, unei scăderi a tensiunii arteriale, pe măsură ce mușchii picioarelor se angajează să susțină corpul, provocând o lipsă de flux sanguin în creier. Deși pare un eveniment alarmant, care ar putea indica o problemă de sănătate, cercetătorii sugerează o modalitate simplă de a elimina acest tip de vertij, potrivit Healthdigest.

Un studiu publicat recent în Heart Rhythm Journal a explorat măsuri simple pentru a reduce aceste amețeli și a inclus un grup mic de femei tinere, care au spus că se simt amețite când se ridică în picioare.

Amețeala poate fi prevenită prin tehnici musculare speciale

Cercetătorii le-au instruit pe participantele la studiu să facă mișcări ușoare ale picioarelor. Ei susțin că reactivarea mușchilor inferiori ai corpului, prin ridicări repetate ale genunchilor înainte de a se ridica în picioare, cât și încordarea mușchilor inferiori ai corpului (coapse și fese) prin încrucișarea picioarelor și încordarea imediat după statul în picioare, îmbunătățesc efectiv scăderea tensiunii arteriale.

Când apare hipotensiunea ortostatică inițială

Această amețeală se numește hipotensiune ortostatică inițială, conform unui studiu din 2007 publicat în Clinical Science Journal. Profesorul Mark Estes, director de program pentru Clinical Cardiac Electrophysiology Fellowship de la Universitatea din Pittsburgh, sugerează că hipotensiunea ortostatică inițială este mai frecventă la femeile tinere. Deși afecțiunea nu pune viața în pericol, poate fi perturbatoare.

Ce alți factori pot duce la amețeli

În timp ce o scădere bruscă a tensiunii arteriale din cauza ridicării în picioare este o cauză comună a amețelii, și alte probleme ar putea cauza senzația de amețeală și dezechilibru.

Potrivit Healthline, migrenele, medicamentele și consumul de alcool sunt toate cauze cunoscute ale amețelii. Dacă aveți probleme la urechea internă, acest lucru ar putea provoca și amețeli, deoarece ea controlează simțul echilibrului. Acest lucru este adesea atribuit vertijului, în special vertijului pozițional benign. Este posibil să aveți amețeli și când schimbați pozițiile prea repede, cum ar fi ridicatul brusc din pat. Boala Meniere, care rezultă din acumularea de lichid în ureche, poate declanșa, de asemenea, amețeli.