Românii care vor să plece în Grecia în următoarea perioadă trebuie să știe ce îi așteaptă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o informare pentru toți cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă.

Potrivit unei avertizări de călătorie transmise de MAE, din cauza condiţiilor meteo extreme generate de frontul de aer polar “Medeea”, autorităţile locale au decis să interzică circulația rutieră, de orice tonaj, pe tronsonul de autostradă cuprins între oraşul Lamia şi capitala Atena.

Potrivit datelor transmise de MAE, restricția intră în vigoare de astăzi. Astfel, circulaţia pe acest tronson de autostradă de circa 150 de km este interzisă de marţi (ora 19,00) până miercuri (ora 19,00).

Va fi afectată și circulația de la frontieră

În același timp, MAE mai precizează că măsura poate afecta traficul greu care se desfăşoară prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata-Promachonas, putând fi restricţionată intrarea pe teritoriul Republicii Elene, în acest interval, pentru transportatorii rutieri care au ca destinaţie sudul ţării.

În ceea ce îi privește pe românii care vor să se informeze din timp, sau care vor să intre în țară, aceștia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Totodată, MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro,http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.