NATO a anunţat că luni, 17 octombrie, va lansa exerciţiul anual de descurajare nucleară „Steadfast Noon”. Până la 60 de aeronave vor participa la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului şi Marii Britanii pentru a exersa utilizarea bombelor nucleare americane amplasate în Europa.

„Steadfast Noon” nu implică folosirea de bombe reale

Exerciţiile nucleare – care nu implică bombe reale – au loc în contextul tensiunilor crescute după ce Rusia a ameninţat în mod repetat cu lovituri nucleare în Ucraina în urma unor mari eşecuri militare pe câmpul de luptă acolo, potrivit Reuters.

„Acest exercițiu este un test important pentru descurajarea nucleară a Alianței”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Este un exercițiu de rutină, defensiv. Și nu este îndreptat împotriva niciunei țări. Scopul descurajării nucleare a NATO nu este de a provoca un conflict, ci de a păstra pacea, de a descuraja agresiunea și de a preveni coerciția. Într-o lume din ce în ce mai incertă, forțele noastre nucleare continuă să joace un rol important în apărarea noastră colectivă”, a adăugat oficialul NATO.

„Steadfast Noon” este posibil să coincidă cu exerciţiile nucleare anuale ale Moscovei numite „Grom”, care în mod normal se desfăşoară la sfârşitul lunii octombrie şi în care Rusia îşi testează bombardierele, submarinele şi rachetele cu capacitate nucleară.

14 țări NATO vor participa la exercițiu

NATO a declarat însă că exerciţiile occidentale nu sunt provocate de cele mai recente tensiuni cu Rusia.

„Exerciţiul, care se desfăşoară până pe 30 octombrie, este o activitate de antrenament de rutină, recurentă şi nu este legat de niciun eveniment mondial actual”, a declarat alianţa pe pagina sa web, adăugând că nu vor fi folosite bombe nucleare cu focos activ.

„Acest exerciţiu ajută să se asigure că descurajarea nucleară a alianţei rămâne sigură şi eficientă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Belgia găzduieşte exerciţiile care vor implica 14 ţări NATO şi până la 60 de aeronave, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă de pe piaţă şi bombardiere americane cu rază lungă de acţiune B-52 care vor zbura de la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord, se arată în comunicat.

Marţi, şeful NATO Jens Stoltenberg a precizat că alianţa va merge înainte cu exerciţiile sale în ciuda situaţiei internaţionale tensionate.

Anularea exerciţiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un „semnal foarte greşit”, a declarat el reporterilor, argumentând că puterea militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni escaladarea tensiunilor în continuare.