Luni, 9 martie, s-ar putea lua decizia de închidere a şcolilor în România, din cauza epidemiei de coronavirus. Această posibilitate se va discuta în cadrul şedinţei Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, programată pentru ora 16:00, potrivit ministrului de Interne, Marcel Vela.

Până la decizia ce va fi luată luni, ministrul a precizat clar că, în cazul unui singur caz de infectare cu coronavirus la o şcoală, cursurile acelei unităţi de învăţământ se suspendă în totalitate.

“Vizavi de suspendarea cursurilor în școli, acest lucru va fi analizat în ședința de mâine (luni – n.red.). Ca să fiu mai exact, e decisă o măsură împreună cu doamna ministru și colegii din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată școala. M-ați întrebat de școli la plural și am spus că acest lucru va fi decis mâine. Dar să știe populația că dacă apare un singur caz într-o școală – și anunțul e și pentru directori, prefecți, comitete județene – se suspendă cursurile în întreaga școală”, a precizat Marcel Vela.

Ce spune primarul general al Capitalei, Gabriela Firea

Edilul Capitalei a declarat că trebuie să se supună măsurilor luate la nivelul Comitetului Național.

“Ca primar general sunt obligată să respect deciziile luate la nivelul Comitetului Național. Inima de părinte îmi spune că ar fi bine să închidem școlile, dar în această perioadă trebuie să respectăm ceea ce decide Comitetul Național, este foarte importantă disciplina”, a spus primarul Bucureștiului.

Traian Băsescu: Aş suspenda orice activitate în şcoli

Traian Băsescu spune că, deşi deocamdată sunt doar cazuri izolate, în curând va fi declarată epidemie şi în România. După părerea sa, cursurile în şcoli şi universităţi ar trebui suspendate pentru două săptămâni.

“Încă sunt cazuri izolate, dar după părerea mea va fi o epidemie. M-aş bucura să nu am dreptate. Dacă ar fi în puterea mea aş suspenda orice activitate în şcoli şi universităţi pentru două săptămâni”, spune fostul preşedinte al României.

Ministrul Educaţiei a făcut un apel la calm

Monica Anisie, ministrul interimar al Educaţiei, spunea, duminică, că nu s-a luat deocamdată în calcul suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor, pentru că nu s-a confirmat niciun caz nou de îmbolnăvire cu coronavirus şi i-a îndemnat pe elevi să meargă la şcoală.

“La momentul acesta nu am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor, pentru că în afară de cazurile de la Timişoara nu avem în acest moment niciun caz confirmat. Împreună cu ministrul Sănătăţii am elaborat o procedură, vineri a fost transmisă în toate unităţile de învăţământ, iar acea procedură prevede că dacă există un caz confirmat, Inspectoratul Şcolar Judeţean împreună cu Direcţia de Sănătate Publică pot să ia decizia suspendării cursurilor sau chiar închiderea clasei sau şcolii, depinde de gravitatea cazului. Nu Ministerul Educaţiei este cel care ia decizia, ci Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau Comitetul judeţean, dacă se întâmplă la nivel judeţean.

Părinţii, elevii să meargă la şcoală. Fac un apel la autorităţile publice locale să acorde o atenţie sporită şcolii, să doteze cu săpun, cu dezinfectant, cu tot ceea ce trebuie, pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire şi pentru a crea o stare de bine copiilor la şcoală. Cred că panica nu ne face bine”, a declarat ministrul Educaţiei.